Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uzvratio Turudiću

Leko: 'Suci bi trebali biti otporniji na kritike, nisu mala djeca'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko sucima je danas poručio da bi morali biti malo otporniji na kritike, jer "nisu mala djeca".

Leko je time, u emisiji 'S Markova trga' Hrvatskog radija uzvratio na tvrdnju predsjednika zagrebačkoga Županijskog suda Ivana Turudića da je aktualna vlada "najgora do sada u pritiscima na pravosuđe".

Pročitajte i ovo Vili Beroš, ministar zdravstva Za Dnevnik Nove TV Pobuna protiv HZZO-a, oglasio se Beroš: "Cijene koje nemaju dodir s realnošću ne doprinose stabilizaciji sustava" Zoran Milanović na Pantovčaku - 6 Nova kritika Milanović: ''Plenković dobro zna kakva je čovjeka doveo na čelo DORH-a''

Turudiću je zasmetala nedavna izjava "visokog izvora iz Vlade" da je odlukom o izručenju bivšeg čelnika jugoslavenske tajne službe Josipa Perkovića Njemačkoj, zagrebački Županijski sud izveo "državni udar pištoljem na vodu".

Pusić: Njemačka je zadovoljna

"Mislim da tu nema riječi o pritisku na pravosuđe. To je intimno stajalište visokog izvora, ako postoji, to nije stajalište bilo koje funkcije niti institucije", tumači Josip Leko.

Na opasku da takvo mišljenje preneseno u medijima ipak ima određenu težinu, pogotovo u trenutku kada postupak još nije završen, Leko je odgovorio: "Ja bih rekao da suci i sudovi moraju biti malo otporniji na kritike i da imaju obvezu da budu malo otporniji".

"Oni to znaju. Nisu baš, rekao bih, mala djeca. znaju vrlo dobro kako se sudi i koja je njihova zaštita", kazao je, ističući i da suci moraju imati autonomnost u donošenju odluka.

Činjenica da je jedan županijski sud odlučio izručiti Perkovića, a drugi u istoj stvari odbio izručenje Zdravka Mustača po Leki nije posljedica nekonzistentnosti zakona.

"Sudovi sude na temelju zakona i vlastite savjesti, odnosno vlastitog pogleda na stvari. Zato u Hrvatskoj i u svim demokratskim sustavima imamo najmanje dvostupnost sudbenog postupka. I u ovom postupku Vrhovni sud će donijeti konačnu odluku, a iza toga čak možda i Ustavni sud", kazao je Leko. Naglasio je kako je važno da suci imaju slobodu da na temelju zakona procijene činjenice o kojima odlučuju.

Rekao je i kako mu do sada nije došao prijedlog za autentično tumačenje Zakona o pravosudnoj suradnji te da "nema nikakvih sugestija ni indicija o tome".

Na Turudićevu tvrdnju da je autentično tumačenje "atavizam iz boljševičkoga sustava", Leko je uzvratio kako osobno ne zna porijeklo tog instituta, ali da je Turudić u posljednjih 15 do 20 godina mogao predložiti da ga se ukine, "tim više što je sam sudjelovao u izvršnoj vlasti".

Upitan zašto još nije osnovano istražno povjerenstvo za ubojstvo hrvatskoga političkog emigranta Stjepana Đurekovića, za pomaganje kojega su optuženi Perković i Mustač, Leko je odgovorio kako čeka da saborski klubovi predlože osnivanje tog povjerenstva.

Odbacio je mogućnost da vladajući na čelo tog tijela postave HDZ-ova predsjednika Tomislava Karamarka bez njegova pristanka. "Poslovnik omogućuje svakom zastupniku da se izjasni hoće li prihvatiti takvo nešto ili neće", tumači Leko i podsjeća da zastupnici nemaju obvezujući mandat te da sami odlučuju kako će glasovati i hoće li sudjelovati u radu nekog tijela.

Zamoljen da komentira operaciju očnog kapka koju je predsjedniku RH Ivi Josipoviću izveo liječnik iz Njemačke i njegov osobni prijatelj bez naknade, Leko je odgovorio kako se jučer vidio s Josipovićem te da misli da je operacija uspjela.

Josipović: Ne znam hoće li doktor Ninković nakon ove, pomalo, hajke još nekoga operirati u Hrvatskoj

"Meni to baš dobro izgleda", rekao je Leko, a na pitanje nije li Josipović time ušao u sukob interesa odgovorio je da treba respektirati činjenicu da je predsjednik izabrao liječnika koji mu je prijatelj i u kojeg ima povjerenja te da operacija nije učinjena na teret HZZO-a.

"Ne mislim da bi na tome predsjednika trebalo gađati sukobom interesa", rekao je Leko. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene