Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL)
Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, izrazila je zadovoljstvo izglasavanjem nagodbe o Agrokoru.


Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović pozdravila je izglasavanje nagodbe u Agrokoru.

Vezani članci Ivica Todorić Todorić najavio detalje političke karijere, ali se i požalio: "Stalno me prozivaju za moj dvorac. Nemam ni vikendice, nigdje ništa..." Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) Grabar-Kitarović: "Kad bi prosječna plaća bila oko tisuću eura, manje bi ljudi odlazilo iz Hrvatske"

"Nakon što je izglasana nagodba o Agrokoru, želim izraziti svoje zadovoljstvo postignutim dogovorom Privremenog vjerovničkog vijeća. Drago mi je što su ovom nagodbom, kao i uostalom cijelim postupkom izvanredne uprave, spriječene moguće velike negativne posljedice na gospodarsku stabilnost Hrvatske. Ali prije svega, pozdravljam dogovor koji će, vjerujem, osigurati likvidnost, održivost i stabilnost poslovanja, i Agrokora i svih povezanih dobavljača i vjerovnika, te sačuvati radna mjesta velikog broja hrvatskih ljudi.  

Iskreno vjerujem kako je sada u konačnici prevladana kriza koja je u prošloj godini dobrano potresla naše gospodarstvo i društvo. Iz svega moramo naučiti lekciju kako je stabilnost države i gospodarstva moguće graditi isključivo na zdravim osnovama, na vladavini prava i u okviru tržišta zasnovanog na poduzetničkoj slobodi, ali i jasnim pravilima poslovanja", poručila je Grabar-Kitarović.

Plenković: Nagodbom su ostvareni svi ciljevi

Premijer Andrej Plenković u utorak je potvrdio da je Privremeno vjerovničko vijeće Agrokora jednoglasno prihvatilo nagodbu, kazavši da su time postignuti svi ciljevi - opći interes hrvatske ekonomije, očuvanje radnih mjesta i budućnost kompanije.

"To pokazuje da je cijeli okvir, koji su Vlada i parlamentarna većina stvorili prošle godine u travnju zakonom o izvanrednoj upravi, omogućio da vjerovnici postignu dogovor u izrazito kompleksnom procesu restrukturiranja, koji je, iz mog kuta gledanja i općeg interesa Hrvatske, spriječio gospodarski i financijski kolaps zemlje, koji je omogućio zadržavanje radnih mjesta, koji je omogućio ekonomsku budućnost Agrokora i svih partnera, dakle dobavljača, malih poljoprivrednika", izjavio je Plenković novinarima na marginama svečane dodjele počasnog doktorata članu predsjedništva BiH Draganu Čoviću, ocijenivši postizanje nagodbe izvrsnom viješću.

S te strane, dodao je, ovo današnje postignuće, za koje vjeruje će biti izglasano na ročištu vjerovnika koje će odrediti Trgovački sud i kasnije potvrditi tu odluku, omogućuje provedbu nagodbe, nastavak gospodarskog rasta u Hrvatskoj i "šalje ključnu poruku povjerenja u sposobnost hrvatskih institucija, Vlade, Sabora, sudova, da se suočimo s jednim od najvećih restrukturiranja u Europi".

Istaknuo je i da je to napravljeno na način da su "naše kompanije izrazito zadovoljne, a da su strani vjerovnici, ostavši u Agrokoru i odlučivši ga kreditirati u teškim okolnostima, poslali poruku da vjeruju kompaniji ali i Hrvatskoj".

Ocijenio je da je to bio odvažan potez Vlade. "To nije bilo nešto što smo planirali u našem programu. Međutim, djelovali smo brzo, djelovali smo u skladu s Ustavom", kazao je Plenković podsjetivši da je Ustavni sud ocijenio da je zakon o izvanrednoj upravi u skladu s Ustavom, a Vlada je omogućila i da zakon postane dio pravne stečevine EU kao dio insolvencijskih zakona država članica.

"Moja je odgovornost bila opći interes hrvatske ekonomije, hrvatskih radnih mjesta i budućnost ove kompanije. Sve te ciljeve, u ovom trenutku, možemo reći da smo ostvarili", rekao je.

Na upit novinara, kazao je kako je uvjerljiva većina vjerovnika zadovoljna nagodbom i modelom koji je primijenjen. "Da li će biti eventualno nekih aktera koji će tražiti neki drugi pravni put, to ćemo vidjeti. Prije svega, idemo najprije da na ročištu dvije trećine vjerovnika izglasa nagodbu a da je sud potom potvrdi i da kasnije krene provedba i nastavak restrukturiranja kompanije", rekao je Plenković te dodao kako mu se čini, gledano u globalu, da je cijeli taj proces bio izrazito uspješan za Hrvatsku.

Na upit novinara kako komentira izjavu predstavnice velikih dobavljača u Privremenom vjerovničkom vijeću Marice Vidaković, koja je u utorak zahvalila i bivšoj potpredsjendici Vlade i ministrici gospodarstva Martini Dalić na doprinosu cijelom procesu, Plenković je kazao kako je to za njega bilo očekivano s obzirom da zna na koji način rade i u kakvim su okolnostima radili i koliko su radili na tome da gledaju opći interes hrvatske ekonomije i države.

"Za mene nema tu ništa iznenađujuće. Ono što je zanimljivo je da su tu prijavu (Uskoku) podnijele stranke koje se, čini mi se, bore protiv cijepljenja. Pa možda ako imaju još koju briljantnu ideju oko tog tipa, ili izlaska iz EU ili NATO-a, neka nastave. Siguran sam da će naići na jako pozitivan odaziv hrvatske javnosti", poručio je Plenković. 

Vrdoljak pozdravio izglasavanje nagodbe u Agrokoru

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak pozdravio je u utorak izglasavanje nagodbe u Agrokoru ocijenivši kako su time postignuti sigurnost radnih mjesta i potencijalni rast plaća radnicima, nastavak poslovne suradnje s dobavljačima i pozitivan učinak na hrvatsko gospodarstvo kroz buduće investicije Agrokora.

Postizanjem nagodbe u Agrokoru velik dio posla završava, ali s današnjim danom otvaramo novo poglavlje u kojem moramo početi razgovarati o tome što nas čeka nakon nagodbe, rekao je Vrdoljak.

"Smatram da su ključne tri stvari: sigurnost radnih mjesta i potencijalni rast plaća radnicima, nastavak poslovne suradnje s dobavljačima i pozitivan učinak na cjelokupno hrvatsko gospodarstvo kroz buduće investicije Agrokora", kaže Vrdoljak.

Cijeli postupak i rad Vlade bilo je spašavanje zemlje od ozbiljne krize i upravo su spašavanje radnih mjesta i hrvatskog gospodarstva bili među ključnim razlozima zašto je HNS odlučio ući u Vladu i spriječio prijevremene izbore, istaknuo je predsjednik HNS-a.
(S.Ve./Hina)
 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju