Predstavnici privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora jednoglasno su izglasali nagodbu. Uoči sjednice o tome su jutros izvijestili i premijera Andreja Plenkovića.

Galerija


Svi detalji nagodbe, točnije, kako će izgledati novi Agrokor bit će poznati poslijepodne. Vjerovnici su naglasili kako je najteži dio iza njih, no da cijeli proces ni približno nije završen jer sve napisano u nagodbi valja primijeniti. Zahvalili su Vladi na hrabrosti što su donijeli zakonodavni okvir kojim je, kako kažu, spašeno hrvatsko gospodarstvo.

U Banskim dvorima u utorak ujutro na sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem stigli su predstavnici Privremenog vjerovničkog vijeća i Udruge dobavljača, kao i izvanredni povjerenik u Agrokoru Fabris Peruško te njegova zamjenica Irena Weber.

Vezani članci Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr) Mislav Bago o znakovitim porukama Milijana Brkića: "Nisam siguran da Plenković može računati na bezrezervnu potporu svih u HDZ-u" Agrokoru je sjedište nekad bilo u Ciboninu tornju (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Od pada Vlade do ulaska ruskih banaka u Agrokor: Godina velikih turbulencija u najvećem hrvatskom koncernu

U Vladi je tijekom jutra održan sastanak premijera Andreja Plenkovića s izvanrednim povjerenikom u trgovačkom društvu Agrokor d.d. Fabrisom Peruškom i njegovom zamjenicom Irenom Weber te predstavnicima Privremenoga vjerovničkoga vijeća i Udruge dobavljača.

Irena Weber i Fabris Peruško na sastanku u Banskim dvorima (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Irena Weber i Fabris Peruško na sastanku u Banskim dvorima (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Nakon sastanka je Marica Vidaković, predstavnica dobavljača, odlučila uputiti i jednu javnu zahvalu te jedan zanimljiv pozdrav.

"Ovim putem želim zahvaliti Martini Dalić na enormnom prinosu, odnosno na zalaganju, trudu i posebnom angažmanu u ovom procesu. U ime svih hrvatskih dobavljača, još jednom joj za sve zahvaljujem", poručila je Vidaković. 

Na pitanje hoće li zahvaliti i Borg grupi, Vidaković je rekla da ne razumije što znači Borg grupa. "Znam da su to kolege suradnici s kojima sam radila na procesu. Također i njih pozdravljam", rekla je Vidaković.

Zahvalila je i Vladi. "Mislim da je red da zahvalimo i Vladi. Morate priznati da je bila politička hrabrost izaći s ovakvim zakonodavnim okvirom i mislim da bi poslovna zajednica Hrvatske trebala zahvaliti i premijeru i svima koji su pozitivno stvorili ozračje i zakonski okvir da možemo ovu stvar privesti kraju bez većih posljedica za hrvatsko gospodarstvo", rekla je Vidaković. 

Peruško je nakon izlaska sa sastanka rekao da su izvijestili premijera. "Sada idemo održati sjednicu Privremenog vjerovničkog vijeća i ako sve prođe u redu, idemo na ročište", rekao je Peruško, dodajući da ne očekuje bitne probleme na sudu.

Horvat ne vidi problem

Ulazeći u zgradu Vlade, ministar gospodarstva Darko Horvat rekao je kako misli da rade dobar posao i da će nagodba biti novi početak za Agrokor.

Horvat ne vidi problem u činjenici da će nagodbu potpisati Privremeno, a ne Stalno vjerovničko vijeće.

"Mislim da će ovo danas što će se ovjekovječiti potpisom proći na sudu. Sklapanjem nagodbe priča ne staje, ovo je tek početak", poručio je Horvat, koji je izrazio žaljenje jer nisu svi dobavljači zadovoljni.

Darko Horvat (Foto: Pixell)
Darko Horvat (Foto: Pixell)

Marin Pucar iz Podravke rekao je uoči sastanka kako su najveće zapreke uklonjene i izrazio žaljenje jer Adris nije dio priče. "Nadam se da ćemo izvući pouku i da će Agrokor prebroditi krizu", rekao je.

Potpredsjednik Vlade Tomislav Tolušić mišljenja je kako će sve biti u redu.

Podsjetimo, izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško jučer je, nakon sastanka u Banskim dvorima, izjavio da se danas očekuje glasanje Privremenog vjerovničkog vijeća o finalnom tekstu nagodbe.

Peruško je u ponedjeljak premijera izvijestio kako je postignuta nagodba koju danas treba usvojiti privremeno vjerovničko vijeće, a potom je predaju na sud.

Očekuje se kako će se oko 5. srpnja u Ciboninu tornju okupiti vjerovnici koji bi samu nagodbu trebali i izglasati. Na postizanju nagodbe neće biti Adris koji se nije mogao dogovoriti s upravom Agrokora.