Drhtanje njemačke kancelarke zabrinulo je europsku, a posebno njemačku javnost. Njezini suradnici tvrde da je kancelarka u redu te da uredno ispunjava prije dogovorene obveze. Američki predsjednik svake godine obavi sistematski pregled. Europski državnici to nisu obvezni činiti.

Galerija Angela Merkel (Foto: Dnevnik.hr) +0 Bivši diplomat Božo Kovačević (Foto: Dnevnik.hr)

Zasad nema naznaka da njemačka kancelarka Angela Merkel ima veći zdravstveni problem. Čini se da su za drhtavice krive vrućine. Ova 64-godišnja političarka ni nema povijest ozbiljnijih bolesti.

Vezani članci Angela Merkel Angela Merkel u prvom intervjuu nakon odlaska s vlasti: "Naravno da sam se pitala što smo krivo učinili" Padovi hrvatskih političara - 3 Nije Milanović jedini: Pogledajte padove nekih hrvatskih političara - "Malo sam samo jednu stepenicu promašio..."

U Njemačkoj je privatnost na prvom mjestu. No, ipak je riječ o kancelarki, pa se postavlja pitanje gdje je granica između privatnog i javnog. ''Mislim da ključni kriterij treba biti mogući utjecaj eventualne bolesti na sposobnost rasuđivanja. Ako bi se to pojavilo kod nekog državnika, koji je važan za funkcioniranje države i izabran na neposrednim izborima, mislim da bi u tom slučaju građani trebali biti obaviješteni'', objašnjava bivši diplomat Božo Kovačević, ali ističe da je kroz povijest bilo slučajeva prikrivanja.

''Poznato je da je bivši francuski predsjednik Miterrand bolovao od raka, da je bolest bila u uznapredovaloj fazi i opravdano je bilo pretpostaviti da u takvom stadiju je i njegova sposobnost rasuđivanja narušena. Međutim, francuska javnost nije bila upoznata s tim. Mislim da je to pogrešno'', rekao je Kovačević.

Iako se francuski predsjednici obvezuju da će javnost informirati o svom zdravlju, Miterrand i njegovi suradnici bolest su skrivali punih 10 godina. Ruska javnost tek naknadno je saznala za čak pet srčanih udara koje je tijekom mandata imao Boris Jeljcin. Hrvatska javnost, do njegova odlaska u kliniku Walter Reed, nije bila obaviještena o bolesti predsjednika Tuđmana.

Europski, ali i svjetski političari, u načelu sami odlučuju što će plasirati u javnost kada je riječ o njihovom zdravlju.

U Americi, s druge strane, svi znaju kada predsjednik ide na sistematski pregled, koliko pregled traje, tko ga sve obavlja, ali i kakvi su nalazi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Priča koja će vam natjerati suze na oči: 16-godišnja Mirsada umjesto o izlascima brine se o tome kako prehraniti obitelj Mirsada Hadžić (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Hamida Dedić Hadžić, Mirsadina majka (Foto: Dnevnik.hr) Mirsada i Mirsad Hadžić (Foto: Dnevnik.hr) +2 Mirsada Hadžić (Foto: Dnevnik.hr) - 3
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju