Obavijesti Video Pretražite Navigacija
angela merkel zabrinula sve

Pravo dužnosnika na privatnost: Treba li javnost znati detalje zdravstvenog stanja vodećih ljudi u državi?

Angela Merkel (Foto: Dnevnik.hr)
Angela Merkel (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Angela Merkel (Foto: Dnevnik.hr) Angela Merkel (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Bivši diplomat Božo Kovačević (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Drhtanje njemačke kancelarke zabrinulo je europsku, a posebno njemačku javnost. Njezini suradnici tvrde da je kancelarka u redu te da uredno ispunjava prije dogovorene obveze. Američki predsjednik svake godine obavi sistematski pregled. Europski državnici to nisu obvezni činiti.

Zasad nema naznaka da njemačka kancelarka Angela Merkel ima veći zdravstveni problem. Čini se da su za drhtavice krive vrućine. Ova 64-godišnja političarka ni nema povijest ozbiljnijih bolesti.

Pročitajte i ovo Tomislav Sokol plesao u noćnom klubu Od šanka do podija Nije Sokol jedini koji voli plesati: Pogledajte kako partijaju i drugi hrvatski političari Ilustracija Rezultati glasanja Trebaju li političari imati službenu bankovnu karticu? Pogledajte kako ste glasali u Dnevniku Nove TV

U Njemačkoj je privatnost na prvom mjestu. No, ipak je riječ o kancelarki, pa se postavlja pitanje gdje je granica između privatnog i javnog. ''Mislim da ključni kriterij treba biti mogući utjecaj eventualne bolesti na sposobnost rasuđivanja. Ako bi se to pojavilo kod nekog državnika, koji je važan za funkcioniranje države i izabran na neposrednim izborima, mislim da bi u tom slučaju građani trebali biti obaviješteni'', objašnjava bivši diplomat Božo Kovačević, ali ističe da je kroz povijest bilo slučajeva prikrivanja.

''Poznato je da je bivši francuski predsjednik Miterrand bolovao od raka, da je bolest bila u uznapredovaloj fazi i opravdano je bilo pretpostaviti da u takvom stadiju je i njegova sposobnost rasuđivanja narušena. Međutim, francuska javnost nije bila upoznata s tim. Mislim da je to pogrešno'', rekao je Kovačević.

Iako se francuski predsjednici obvezuju da će javnost informirati o svom zdravlju, Miterrand i njegovi suradnici bolest su skrivali punih 10 godina. Ruska javnost tek naknadno je saznala za čak pet srčanih udara koje je tijekom mandata imao Boris Jeljcin. Hrvatska javnost, do njegova odlaska u kliniku Walter Reed, nije bila obaviještena o bolesti predsjednika Tuđmana.

Europski, ali i svjetski političari, u načelu sami odlučuju što će plasirati u javnost kada je riječ o njihovom zdravlju.

U Americi, s druge strane, svi znaju kada predsjednik ide na sistematski pregled, koliko pregled traje, tko ga sve obavlja, ali i kakvi su nalazi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Aktualno Priča koja će vam natjerati suze na oči: 16-godišnja Mirsada umjesto o izlascima brine se o tome kako prehraniti obitelj Mirsada Hadžić (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Mirsada Hadžić (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Hamida Dedić Hadžić, Mirsadina majka (Foto: Dnevnik.hr) Hamida Dedić Hadžić, Mirsadina majka (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Mirsada i Mirsad Hadžić (Foto: Dnevnik.hr) Mirsada i Mirsad Hadžić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Mirsada Hadžić (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Mirsada Hadžić (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Mirsada Hadžić (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Mirsada Hadžić (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Mirsad Hadžić, Mirsadin otac (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Priča koja će vam natjerati suze na oči: 16-godišnja Mirsada umjesto o izlascima brine se o tome kako prehraniti obitelj 1/6 >>
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene