Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kontra vs. U ime obitelji

VIDEO 'Marš za bračnu jednakost': Zaustavite referendum!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Zagrebu je održan 'Marš za bračnu jednakost' u organizaciji udruga Kontra i Iskoraka, kojim se traži jednaka pravna zaštita za istospolne obitelji.

17:40 Skup je završio, a sudionici povorke su se polako počeli razilaziti. Prema procjenama, okupilo ih se nekoliko stotina.

Pročitajte i ovo Ilustracija Državni zavod za statistiku Demografski slom Hrvatske - rođeno najmanje djece u povijesti: Ipak, ima jedna svijetla točka Slika nije dostupna Odlučni u zahtjevima Udruge od Sabora traže da Ustavnom sudu predloži ocjenu ustavnosti referenduma

17:32 Okupljenima se obratila koordinatorica udruge Kontra Sanja Juras. Zahvalila se svima koji su, kako kaže, došli podržati ljudska prava. Pozvala je na zaštitu obiteljskog života istospolnih parova tvrdeći kako 'naše obitelji nisu manje vrijedne'.

'Vlada je prepoznala da se ovdje radi o temeljnim ljudskim pravima o čemu je nedopustiv referendum. Očekujemo konkretne akcije Vlade, očekujemo pravo na brak, pravo na izvanbračnu zajednicu, da se naša porava reguliraju kroz Obiteljski zakon, bez diskriminacije i segregacije', rekla je Juras.

Napomenula je kako su homoseksualci u Hrvatskoj diskriminirani svakodnevno, a kao primjer je navela da neki istospolni par može biti skupa i po 30 godina, 'a onda se dogodi da se jedan razboli, pa ga drugi ga ne može posjetiti u bolnici, a na kraju, ako se dogodi da nam naša najdraža osoba umre, ne možemo naslijediti zajednički stan', dodala je.

'Došli smo tražiti zaštitu naših temeljnih ljudskih prava', ponovila je. Kazala je da očekuje da se inicijative poput one 'u ime obitelji' zaustave. 'Ovakvi referendumi su neprihvatljivi. (...) Tražimo od Vlade da zaustavi referendum, da zaštiti ljudska prava', rekla je još Juras.

17:29 Pred crkvom svetog Marka razvijena je velika zastava duginih boja

17:27 Povorka je ušla na Markov trg

17:21 Sudionici povorke su 'domarširali' na Gornji grad, trenutno stoje u neposrednoj blizini Markova trga

17:00 Povorka je uz zvižduke iz pištaljki te povike 'Brak za sve!' krenula prema Markovu trgu. Sudionici, koje prate i pripadnici policije, nose brojne transparente, a na čelu kolone je natpis 'Za bračnu jednakost'

-------------

'Kontra i Iskorak pozivaju sve građane i građanke koji ne žele da se u njihovo ime i u ime njihovih obitelji promovira neteolerancija i mržnja da nam se pridruže u Maršu za bračnu jednakost, koji će se održati 27. svibnja 2013. godine na Zrinjevcu', stoji u njihovom dopisu.

'Marš će se održati 27. svibnja 2013. godine. Okupljat ćemo se na Zrinjevcu od 16 do 17 sati, nakon čega ćemo Praškom ulicom ići prema Trgu svetog Marka gdje ćemo razviti transparente i rainbow zastavu ispred Vlade RH i održati govore.'

Kontra i Iskorak nadalje u svom priopćenju pišu da traže jednaku pravnu zaštitu za istospolne obitelji koju uživaju raznospolne obitelji – pravo na brak i izvanbračnu zajednicu. 'Poručujemo Vladi RH da se, kad su posrijedi ljudska prava, ne smiju praviti kompromisi i nagodbe ovisno o stavu Crkve. Uloga je države upravo da štiti ljudska prava svih građana i građanki, osobito ugrožena prava manjina. Zakon o istospolnim zajednicama usvojen je prije devet godina. Međutim, on istospolnim obiteljima ne daje praktički nikakva prava, što uzrokuje diskriminaciju u svakodnevnom životu.

Pravo na obiteljsku mirovinu, odsutnost s posla u slučaju bolesti ili smrti partnera/-ice, zdravstveno osiguranje po partneru/-ici i nasljeđivanje samo su neka od prava koja trenutačno nisu dostupna istospolnim parovima', stoji u priopćenju Iskoraka i Kontre.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene