Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nova izvanredna uprava

Peruško o savjetnicima u Agrokoru: "Vidjet ćemo angažmane i cijene i nakon toga poduzeti neke akcije"

Irena Weber i Fabris Peruško (Foto: Dnevnik.hr)
Irena Weber i Fabris Peruško (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Irena Weber i Fabris Peruško (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Fabris Peruško, izvanredni povjerenik za Agrokor i njegova zamjenica Irena Weber obraćaju se javnosti prvi put od dolaska na čelo koncerna.

Fabris Peruško, izvanredni povjerenik i Irena Weber, zamjenica izvanrednog povjerenika, održali su prvi brifing za novinare od svog imenovanja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sindikat zadovoljan Peruško: "Radnici Agrokora dobit će božićnice od 1500 kuna i darove za djecu" Fabris Peruško i Irena Weber (Foto: Pixell) Nije poznata tema sastanka Fabris Peruško i Irena Weber stigli u Vladu, nisu željeli odgovarati na novinarska pitanja

Peruško i Weber zajednički predstavljaju izvještaj o primopredaji, zatečenom stanju u kompaniji te činjenicama vezanim uz nagodbu koji je pripremljen za Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta.

"Imamo tri stvari na kojima radimo. Glavni cilj nam je postizanje nagodbe koje mora biti gotovo do 10. srpnja", rekao je Peruško, dodajući da im je druga tema implementacije nagodbe te nastavak restrukturiranja. 

Dodao je da se on bavi uglavnom postizanjem nagodbe i pripremom implementacije nagodbe, a Weber se bavi poslovanjem. 

"Postizanje finalne nagodbe apsolutni nam je prioritet, ali smo usredotočeni i na operativno poslovanje. Sustav je stabilan, posluje dobro, a marže profitabilnosti su u skladu s planovima", rekla je Weber, dodajući da sve kompanije Agrokora posluju dobro. 

Dobavljačima će do kraja ožujka biti isplaćeno oko 480 milijuna eura, dodala je Weber, rekavši da se obveze polaćaju redovito u skladu s rokovima. 

Peruško je spomenuo i savjetnike. "Danas navečer odlazimo u Zadar na dvodnevne razgovore o prvom nacrtu nagodbe kako bismo mogli do 10. travnja doći do finalnog plana. Sastav savjetnika će biti detaljno pregledan zajedno s Vjerovničkim vijećem koje i plaća te savjetnike. U Agrokoru imamo jednu grupu savjetnika koji su angažirani na samom nacrtu nagodbe. Agrokor će u ime svih vjerovnika angažirati dodatni tim savjetnika koji će revidirati dodatno tu nagodbu. Taj tim neće biti uključen u izradu nagodbe", rekao je Peruško, dodajući da će revidirati i angažmane i cijene aktualnih savjetnika.

Ubuduće će poimence objavljivati koliko je koji savjetnički tim dobio novca, kako bi povećali transparentnost. "Cilj nam je povećati transparentnost kako bismo skinuli sa stola teme koje nisu bitne za postizanje nagodbe. Nema razloga da se ništa krije", rekao je Peruško. 

U narednih mjesec dana imat će seriju zatvorenih pregovora s Vjerovničkim vijećem kako bi usuglasili sve detalje oko nagodbe koja mora imati najmanje dvotrećinsku podršku svih vjerovnika. 

Na pitanje hoće li stići završiti pregovore do 10. travnja, Peruško je bio malo nesiguran. "Mislim da da. Ma ne mislim, siguran sam", ispravio se izvanredni povjerenik. 

"Agrokor nema imovine koja bi mogla niti približno vratiti dugove. Jedini interes vjerovnika je da sustav opstane jer je to jedini način da dobiju novac natrag. Nepostizanje nagodbe šteti vjerovnicima. U narednih mjesec dana moramo pomiriti sve stavove. Ako jedan dobije više, drugi će dobiti manje i zato moramo naći fer model", kaže Peruško. 

U proteklih pet dana nova uprava se već dvaput sastala s predstavnicima Sberbanka. "Fazu u kojoj se nalazimo nazvao bih vrlo zrelom. Očekujem da ćemo vrlo uskoro imati dogovor. Interes postoji s obje strane da taj problem maknemo sa stola čim prije", rekao je Peruško. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene