Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U povodu Međunarodnog dana žena, Ženska mreža Hrvatska u suradnji sa Savezom samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisnim hrvatskim sindikatima i Hrvatskom udrugom sindikata, u subotu, 8. ožujka, organizirat će u Zagrebu prosvjednu povorku od Tratinske do Cvjetnoga trga, pod motom '100 godina ženske borbe - 100 godina neispunjenih zahtjeva'.


Koordinatorica Ženske mreže Hrvatska Bojana Genov na današnjoj je konferenciji za novinare najavila kako im je cilj upozoriti na sve lošiji položaj žena na tržištu rada, te spore promjene u odnosima društvene moći žena i muškaraca.

Vezani članci Hitna pomoć, ilustracija (Foto: Duško Marušić/PIXSELL) Bandićevi prijatelji u kobnoj noći nisu prvo nazvali Hitnu pomoć, nego jedan privatan broj Slika nije dostupna Razotkrivena mreža dostave kokaina u kuću

Trgovina Kerum u Tratinskoj ulici, odakle će povorka krenuti prema Cvjetnom trgu, nije izabrana slučajno, rekla je Genov pojašnjavajući kako je upravo Kerum, u kojemu blagajnice moraju stajati, a ne smiju sjediti za blagajnom, jedan od simbola ugnjetavanja žena.

Žene su još uvijek manjina među zaposlenima, a one koje rade, prosječno imaju 11 posto manju plaću od muškaraca, rekla je Božica Žilić iz Ženske sekcije Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Prema njezinim riječima, starosna mirovina žena je 19,8 posto niža od mirovine muškarca.

Žilić je upozorila kako se više od 85 posto svih ugovora o radu sklapa na određeno vrijeme dodajući da dok Zakon o radu kaže kako je to izuzetak, za hrvatske je radnice to postalo pravilo.

Organizatori su pozvali hrvatske građanke i građane da im se pridruže u subotnjoj povorci, koja kreće u 11 sati.