Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Požar koji je planuo u BiH, već dva dana prijeti i području Župe dubrovačke i Konavala, u petak je ponovno prešao granicu Republike Hrvatske, a u gašenje su uključena dva kanadera, potvrdio je zapovjednik konavoske Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Mario Magud.


''Požar je jučer prešao kod nas prvi put, a noćas je ušao krak prema pravcu zaselak Kolići. Došao je na nekih 300 metara od kuća, ali je zaustavljen. Danas se gasi iz zraka, na terenu su dva kanadera. Kod nas je opožareno oko 12 hektara, a za BiH još nemamo procjenu'', rekao je zapovjednik konavoske Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Mario Magud.

Vezani članci Požar u Španskom - 8 Buktinja u Zagrebu: 19 vatrogasaca gasilo požar u Španskom Vatrogasci gase požar, ilustracija - 1 Počela je sezona paljenja korova, vatrogascima su pune ruke posla zbog nemara: Ovih se pravila treba pridržavati kod spaljivanja otpada

Na požarištu u Konavlima trenutno je desetak vatrogasaca s tri vozila.
Dubrovačko-neretvanski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović izvijestio je da je linija požara duža od jednog kilometra.

''Vatrogasci su na terenu koji je vrlo nepristupačan, a dio unutar BiH je miniran i ne smijemo izlaziti na njega. Moramo biti oprezni da se požar ne spusti do područja Župe i Konavala. Požar još uvijek gori i za sad ničem ne prijeti'', rekao je Simović.

Prema izvješću Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), požar raslinja na nepristupačnom i minski sumnjivom području u Konavoskim brdima kod Ivan križa došao je iz BiH. Požarom je u Hrvatskoj zahvaćeno oko deset hektara trave, niskog raslinja i borove šume, dok je sa BiH strane puno veća površina. (Hina)