Studija utjecaja na okoliš cetinske termoelektrane Peruča nije ispravno napravljena, ocijenilo je savjetodavno stručno povjerenstvo za procjenu utjecaja na okoliš.

Galerija Prosvjed protiv termoelektrane (Foto: Slavko Midzor/PIXSELL) +0 Mislav Cvitković, fizičar s instituta Ruđer Bošković koji je protiv izgradnje TE Peruća (Foto: Marko Prpic/PIXSELL)

Prije sjednice, okupili su se sinjski prosvjednici ispred Ministarstva zaštite okoliša. Sretni što su dobili bitku, ponavljaju ministarstvu na kojem je sada odluka o gradnji - termoelektrana bi značila uništavanje cijelog cetinskog kraja i gubitak pitke vode za pola milijuna lokalnog stanovništva.

Vezani članci Josip Škorić, predsjednik uprave Hrvatskih cesta Šef Hrvatskih cesta za Dnevnik Nove TV o spajanju mosta iznad Cetine: Otkrio kada će biti u funkciji i što je bilo najteže Mario Jurić, novinar Nove TV San o omiškom čudu postat će java, ali neke od njega boli glava: S impresivnog mosta pred sam kraj radova javio se reporter Dnevnika Nove TV

''Smatramo da predsjednica i premijer sada trebaju pokazati kičmu'', rekao je Mislav Cvitković, fizičar sa Instituta Ruđera Bošković.

Devet članova bilo je protiv, a samo troje za, rekao je Cvitković, jedan od aktivista koji je okupio više od 60 znanstvenika koji su pisali premijeru i predsjednici tvrdeći kako je projekt štetan.

Prosvjed protiv termoelektrane (Foto: Slavko Midzor/PIXSELL) Mislav Cvitković, fizičar s instituta Ruđer Bošković koji je protiv izgradnje TE Peruća (Foto: Marko Prpic/PIXSELL) Foto: Marko Prpic/PIXSELL

''Nakon višesatnog vijećanja, Savjetodavno stručno povjerenstvo za procjenu utjecaja na okoliš KKPE Peruća danas je odbacilo Mišljenje o prihvatljivosti zahvata za okoliš, tj. nije prihvatilo Studiju utjecaja na okoliš KKPE Peruća ni njene rezultate. Od 12 prisutnih članova Povjerenstva, 9 je glasovalo za ovu odluku, a 3 protiv.

Isključivo znanjem i argumentima, te širokom potporom naroda i otvorenim stavom Crkve, izvojevali smo prvu pobjedu - pobjedu ove bitke, koja je najvažnija bitka, ali možda nije zadnja.

Sad predstoji Rješenje Ministra zaštite okoliša i energetike, za koje ovaj današnji ishod nije obvezujući, premda smo uvjereni da će Ministar poštujući odluku Povjerenstva konačno odbaciti Studiju utjecaja na okoliš jer je znanstveno neutemeljena i jer projekt KKPE Peruća predstavlja ugrozu najvećeg nacionalnog resursa pitke vode.

Osim što smo trenutno zaustavili ovaj opasni projekt, pokazali smo i hrvatskom narodu da narod može utjecati na političke odluke koje se tiču njegove egzistencije. Pokazali smo da se preciznim, točnim, provjerenim i provjerljivim argumentima te čvrstom voljom i upornošću - a nadasve strpljenjem i ljubavlju - može pobijediti i jedan od najvećih lobija koji se ikad pojavio u Hrvatskoj i tako sačuvati svoju egzistenciju, a to je voda. Pokazali smo da se za svoje, za naše može i isplati boriti!

Dok slavimo pobjedu ove bitke, nadamo se da više neće biti ovakvih bitaka za zaštitu našega, narodnoga, hrvatskoga strateškoga interesa, a ako možda bude, poručujemo da ćemo se i dalje jednako čvrsto, stručno, argumentirano i srčano boriti za Peruću i Cetinu i za sačuvanje najvrjednijih hrvatskih blaga'', objavili su u današnjem priopćenju građanska inicijativa ''Ne da se, Cetino!''

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju