Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poskupljuje život

Veća cijena plina utjecat će na račune više od pola milijuna kućanstava, doznajte koliko u kojem gradu

Plin (Foto: Dnevnik.hr)
Plin (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Plin (Foto: Dnevnik.hr) Plin (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Poskupljenje prirodnog plina (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Hrvatski građani neće dugo uživati u uštedama koje su im donijele porezna reforma i manji PDV na hranu. Od početka travnja čekaju ih veći računi za plin. Na udaru je 600.000 kućanstava koja se griju i kuhaju na prirodni plin. Potražili smo izračun - koliko će novca više morati izdvajati.

Antunova četveročlana obitelj plin štedi kad god je to moguće. Računi su najviši zimi. ''Jedanaesti, dvanaesti mjesec grijemo se oko šest sati u danu, znači, ujutro i popodne. Imamo između 900 i 1200'', kaže Antun Dizdar iz Ivanovca.

Pročitajte i ovo Koalicija - 1 Postizborna slagalica Tko će komu? Nitko ne odaje s kim će koalirati nakon izbora, no ime jedne stranke čuje se najviše: "Ako netko izda..." Domagoj Mikić i Marko Rakovac - 3 Potraga se širi Hrvatska ponudila pomoć u potrazi za malom Dankom: HGSS-ovac otkrio koji su ključni koraci

Cijene plina od 1. travnja bit će još veće. ''Za prosječno kućanstvo to će na mjesečnoj razini značiti oko 20 kuna'', rekao je Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike.

Prosječna obitelj, koja u 12 mjeseci potroši 12.500 kilovatsati, plin će kao i dosad najviše plaćati u Splitu - zajedno s naknadama i PDV-om oko 5000 kuna na godinu. Slični računi čekaju i Riječane, dok će Zagrepčani i Osječani izdvajati oko 4000 kuna. Prema izračunu udruge Splitski potrošač, godišnji računi bit će 275 kuna veći.

''Ovaj rast koji je prosjek 6,9 otprilike će rasti između šest i osam posto kućanstvima, ovisno o distribucijskom području'', kazao je Nenad Kurtović iz udruge Splitski potrošač.

Takvih je kućanstava 600.000. ''Dobro je to što još uvijek HERA regulira cijenu prirodnog plina, uskoro će ta barijera nestati'', objašnjava Kurtović.

Poljoprivrednici ne bi trebali brinuti. ''Što se tiče naših povrtlara, mislim da tu ne bi trebalo biti nikakvih problema'', rekao je Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede.

Problema za gospodarstvo i industriju ipak ima. Plin plaćaju na već liberaliziranom tržištu na kojemu su cijene rasle cijelu prošlu godinu.

''U godinu dana čak i za 50 posto, već tada smo govorili o tome da će ta cijela plina definitivno utjecati na rast cijena usluga i proizvoda'', rekla je Marija Šćulac Domac, direktorica sektora za energetiku u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Za dvije godine liberalizacija tržišta očekuje i građane, u međuvremenu, i sve drugo moglo bi poskupjeti. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene