Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BLAGDANI U EUROPI

Povećana opasnost od terorističkih napada, treba li Hrvatska strahovati? "Teroristi traže meke mete"

Aktualno Galerija Hrvoje Krešić, novinar Nove TV Hrvoje Krešić, novinar Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Povećana razina opreza Povećana razina opreza Foto: DNEVNIK.hr Povećana razina opreza Povećana razina opreza Foto: DNEVNIK.hr Povećana razina opreza Povećana razina opreza Foto: DNEVNIK.hr +1 Siniša Hajdaš Dončić, potpredsjednik SDP-a Galerija 1/6 >>
Kako Banski dvori odgovaraju na upozorenja iz Bruxellesa da je ovih blagdana povećana opasnost od terorističkih napada u Europi? Uživo se s Markova trga javio reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić.

Hrvatska je, nema sumnje, na strani SAD-a i saveznika i kada je riječ o ratu u Ukrajini, i kada je riječ o ratu Izraela i Hamasa. Kako Banski dvori odgovaraju na upozorenja iz Bruxellesa da je ovih blagdana povećana opasnost od terorističkih napada u Europi?

Uživo se s Markova trga javio reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić.

"Opasnost je nažalost povećana svake godine u ovo doba godine, a čuli smo to u utorak od Europske komisije, odnosno povjerenice za sigurnost. Hrvatska samom činjenicom da je država članica Europske unije, a i zbog svojih savezništava, ali i zbog činjenice da je na posljednjem glasovanju u UN-u možda postala donekle vidljivija.

Zbog toga je porasla određena razina bojazni među oporbom, među raznim sigurnosnim stručnjacima. Generalni zaključak je vladajućih i dobrog dijela oporbe je da oprez treba povećati, odnosno da je Hrvatska i dalje izrazito sigurna zemlja", rekao je reporter Hrvoje Krešić.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković obilazak sjevera hrvatske Plenković o Dinamovom stadionu: "Sutra predstavljamo sporazum s Crkvom o rješenju problema"

Više detalja o ovoj temi donosi reporterka Sabina Tandara Knezović. 

"S nadolazećom sezonom blagdana postoji visoki rizik od terorističkih napada u Europskoj uniji. Vidjeli smo to nedavno u Parizu, a nažalost i ranije", rekla je Ylva Johansson, povjerenica za unutarnje poslove EK-a.

U doba adventa i masovnog okupljanja građana - čuti ovakvu izjavu sigurno nije ugodno. Premijer Andrej Plenković poručuje:

"Mislim da svi moramo biti budni i ta poruka povjerenice išla je za tim što se događa u posljednjih nekoliko tjedana diljem Europe. Naše su službe i policija uvijek budne", rekao je premijer. 

Početkom tjedna psihički bolesnik u Parizu uz islamističke pokliče nasmrt je izbo njemačkog turista. Dva mjeseca prije na sjeveru Francuske islamski ektremist nožem je ubio učitelja. I u Njemačkoj uhićenja.

Pročitajte i ovo Dvije osobe smrtno su stradale u nesreći u tunelu Učka jedan se bori za život Treća žrtva stravičnog sudara na izlazu iz tunela: U bolnici preminuo još jedan putnik

Treba li i Hrvatska strahovati? Šef Odbora za nacionalnu sigurnost odgovara oprezno.

"Da živimo u svijetu gdje je svašta moguće moguće je, ali ja vjerujem da bi MUP i SOA bilo kakve takve pokušaje mogli otkloniti u njihovim začecima. Vjerujem još uvijek da je Hrvatska sigurna zemlja. Ali, tko zna? Ne mogu staviti ruku u vatru za bilo što", rekao je Siniša Hajdaš Dončić.

Bez obzira na sve, Hrvatska nije meta, ali treba biti na oprezu, tvrdi Tonći Prodan, stručnjak za terorizam, antiterorizam i nacionalnu sigurnosti.

"Uvijek je dobro poduzeti mjere predostrožnosti, a to znači dobro osigurati sva mjesta gdje se okuplja puno ljudi. I to će ako bude biti mete u zapadnim zemljama. Novogodišnji sajmovi gdje se okuplja jako puno ljudi jer teroristi traže meke mete", rekao je Tonći Prodan.

Službe sve nadgledaju."Posebice od drugog mjeseca i agresije na Ukraijinu svi su nam senzori upaljeni. Moramo biti na oprezu to je posao službe i policije ali naši građani moraju biti mirni i sigurni", rekao je ravnatelj SOA-e Daniel Markić.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene