Na istoku Hrvatske potvrđena je pojava ptičje gripe. Influense ptica tipa A podtipa H5N8 utvrđena kod uginulog labuda pronađenog u rijeci Bosut, kod Podgrađa. U tijeku je utvrđivanje patogenosti virusa, mještani su uznemireni i na oprezu.

Galerija Kokoši, ilustracija - 1 Kokoši, ilustracija - 2 Kokoši, ilustracija - 3 +0 Labudovi, ilustracija

Upravo u rijeci Bosut, pronađen je uginuli labud kod kojeg je utvrđena ptičja gripa. Obitelj Marijanović iz Podgrađa, naselja na Bosutu, čim je doznala za virus koji je opasan za njihovu perad, odmah je reagirala. ''Bojimo se. Sinoć smo odmah predložili da ih zatvorimo dok se ne vidi što će biti'', rekla je Ana Marijanović.

Vezani članci Laboratorij Majmunske boginje pred vratima Hrvatske: Slovenija potvrdila prvi slučaj zaraze Laboratorij Još jedna zemlja potvrdila zarazu: "Hitno treba poduzeti mjere"

U strahu je i gospođa Ana, iako ih još nije zatvorila kaže zatvorit će, jer također od njih živi. Jer ako ih ne zatvore, a virus eskalira, neće imati ni za sebe, a kamoli za prodaju. Inače, visokopatogeni oblik kod većine uzrokuje visoku stopu uginuća. Struka ističe koje su ptice najugroženije.

''Golubovi, vrapci, labudovi, kod njih je to zasigurno i teži oblik. Mogu zasmetati i domaćoj vrsti koja je osjetljivija'', pojasnio je veterinar Damir Petković i opisao simptome zaraze u peradi. ''Čim je to influense, veza za respiratorni karakter - znači, šmrcanje, kašljucanje i povećana temperatura, naravno'', rekao je Petković.

Upravo zbog toga iz ministarstva podsjećaju da su na snazi, još od studenog prošle godine, preventivne mjere za sprječavanje virusa. ''Strogo odvojeni kontakti, prostori koji su natkriveni, koji spriječavaju slijetanje divljih ptica, koji su potpuno ograđeni, vodospremnici ne smiju biti na otvorenom, hrana se također treba skladištiti na poseban način'', istaknula je Marija Vučković, ministrica poljoprivrede.

Iako će biti zatvorene, ništa im neće nedostajati, a bit će sigurne. Jer samo tako mogu biti sigurni i perad i obitelji koje od njih žive.

Više informacija pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

 


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju