Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problemi posvuda

Ministrica upitana gdje su u Hrvatskoj škole u najgorem stanju - Odgovor koji je dala nikako ne obećava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac potpisala je s gradonačelnicima i županima ugovore vrijedne 42 milijuna kuna o sufinanciranju 47 objekata po Programu podrške poboljšanju materijalnih uvjeta u osnovnim i srednjim školama.

„Iznimno sam ponosna što smo pronašli način za sufinanciranje projekata koji će poboljšati uvjete za rad u školama, unatoč činjenici da obnova i poboljšanje materijalnih uvjeta u školama nisu prihvatljivi troškovi za sufinanciranje EU sredstvima u ovom programskom razdoblju,“ istaknula je ministrica Žalac prilikom potpisivanja ugovora u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija Visoka cijena Nastavnici na nogama! Ako prođe novi zakon, plaćat će kazne zbog ocjena: "Daj pet postat će svakodnevnica" Ilustracija Zakonske izmjene Medvjeđa usluga: Roditelji će školama moći još lakše lagati za svoju djecu?

Osiguravanje infrastrukture za pružanje kvalitetnog obrazovanja je osnovni uvjet za zaustavljanje depopulacije, rekla je ministrica i izarzila žaljenje što prilikom to nije bilo prepozanto kao prioritet prilikom pregovora s Europskom komisijom o operativnim programima za razdoblje 2014.-2020. godine.

'Program podrške' po kojemu su sufinancirani radovi u 47 školskih objekata odnosi se na ulaganje u izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju, adaptaciju i opremanje školskih objekata, koji se u ovom programskom razdoblju ne mogu financirati iz Europskih fondova.

Ministrica je izrazila nadu da će biti još projekata. "Razmišljamo i da na neki način pokušamo dogovoriti s Ministarstvom financija i Razvojnom bankom Vijeća Europe nešto što smo ranije financirali - čitave objekte, no s obzirom da nam to ulazi u javni dug trebamo provesti detaljnu analizu", rekla je.

Na pitanje gdje su škole u najgorem stanju, ministrica je rekla da je kritično u cijeloj Hrvatskoj. "S Ministarstvom obrazovanje i znanosti već duži niz mjeseci razgovaramo. Mislim da ćemo zajednički odgovoriti na taj izazov kao Vlada i izmjenom zakona koji se odnosi na obrazovanje. Najveći problemi su u nerazvijenim područjima zbog nedostatka financijskih sredstava", istaknula je.

U ime predstavnika lokalnih jedinica s kojima je danas potpisan ugovor, nazočnima se obratio brodsko-posavski župan Danijel Marušić. "U ovom programu potpisujemo 1,3 milijuna kuna s Ministarstvom regionalnog razvoja, a ukupna vrijednost projekata za obnovu je 2,6 milijuna kuna. Radi se o projektu obnove kotlovnice, obnove i uređenju školske dvorane u Okučanima i unutarnje uređenje gimnazije u Slavonskom Brodu", rekao je.

Ovim ugovorom dovršili smo projekt obnavljanja školskih objekata koji su ujedno kandidirani i za energetsku učinkovitost u drugom ministarstvu, rekao je. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene