U Preporodnoj dvorani HAZU-a potpisana je “Dunavska povelja za mlade talente”, kojom se učvršćuju odnosi između obrazovnog i poslovnog sektora u Hrvatskoj i ostalim zemljama dunavske regije.

Galerija


Među potpisnicima su i ministar rada Marko Pavić, a konferenciji na kojoj se potpisala povelja prisustvovale su i državna tajnica Ministarstva znanosti i obrazovanja Branka Ramljak te pomoćnica ministrice Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Stella Arneri.

Vezani članci Novac (Foto: Davor Puklavec/24sata) Jedni izravni, drugi okolišaju: Iako je njihova plaća javna, pojedini ministri i dalje ne žele dati konkretan odgovor Ministri Milan Kujundžić i Marko Pavić odgovorili su na pitanje o zahtjevu HNS-a (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Ministri o zahtjevu HNS-a: ''Premijer se neće dati ucijeniti''

Održana konferencija dio je projekta EDU-LAB – New Danubian Governance in Labour market Relevance of Higher Education, koji je okupio 27 partnera iz 10 zemalja.

Cilj projekta je mladim ljudima osigurati kvalitetniji prijenos znanja, pružiti obrazovanje putem praktičnog rada, stvoriti bolje poslovne prilike i ojačati regionalni ekonomski razvoj.

Ovaj projekt Europska komisija prepoznala je kao jedan od strateški najvažnijih projekata za dunavsku regiju.

“Značajno smo investirali u razvoj tržišta rada, ali potrebne su i dodatne mjere. Trenutačno je najveći problem hrvatskih poslodavaca pronaći i zadržati kvalificirane ljude i stoga je potrebno implementirati dodatne programe kojima se razvijaju različite vještine mladih ljudi. Inicijativa EDU-LAB značajno doprinosi tom razvoju”, istaknuo je ministar Marko Pavić.

Projekt EDU-LAB u dvije i pol godine primarno se bavio razvojem strategije za jačanje kvalitetnije ponude studijskih programa i radnih mjesta.

Uz to, projekt je radio na razvoju bolje suradnje između visokih učilišta, poslovnog sektora i javne uprave, poticanje razvoja većeg broja stručnih studija te poticanje dopuna i izmjena zakonskih akata u području visokog obrazovanja.

“Potreban je sustav visokoškolskog obrazovanja u kojem će praktično znanje biti imperativ i u kojem mogu profitirati i obrazovni i poslovni sektor.

Jedino tako možemo povećati relevantnost diplomanata na tržištu rada i spriječiti gubitak ljudi masovnim selidbama u zapadno europske zemlje”, naglasila je Daška Domljan, voditeljica projekta EDU-LAB.

Projekt je sufinancirala Europska unija, a dionici projekta iz područja su poslovnog sektora, visokog obrazovanja, javne uprave i civilnog društva.

Organizatori su konferencije vodeći projektni partner Europske zaklade za obrazovanje (EFE) i hrvatski projektni partner Zaklada Znanje na djelu, čija je misija u svojim aktivnostima spajati obrazovni i poslovni svijet.