Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Potpisan ugovor za tehnološku platformu ZIS-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo pravosuđa i Državna geodetska uprava u sklopu projekta "Uređena zemlja" potpisali su danas ugovor s tvrtkom "Combis", vrijedan 13,8 milijuna kuna, kojim se osigurava tehnološka platforma za Zajednički informacijski sustav zemljišnih knjiga i katastra (ZIS).

Novac za ovaj projekt osiguran je većinom (80 posto) iz zajma Svjetske banke i manjim dijelom iz državnog proračuna, a državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Dražen Bošnjaković istaknuo je kako će se ovim ugovorom za četiri mjeseca dobiti računalni sustav za izjednačavanje stanja u zemljišnim knjigama i katastru. Podsjetio je da je izjednačavanje stanja u zemljišnim knjigama jedan od prioriteta jer zemljišne knjige često nisu bile vođene ažurno. Ljudi su kupovali, prodavali ili nasljeđivali nekretnine, a nitko nije brinuo o stanju u knjigama i to sada želimo promijeniti, dodao je.

Pročitajte i ovo Kopije knjiga - 6 Blago s polica "Preživjele su dva svjetska rata, a sada ih nismo uspjeli zaštititi": Ukradeni vrijedni primjerci ruske književnosti, a trag vodi do velike sile Slika nije dostupna Uvode se i neke nove pristojbe Vlada povećava cijene pristojbi i izvadaka i do 150 posto!

Ravnatelj Državne geodetske uprave Željko Bačić rekao je kako se procjenjuje da će do 2017. godine stanje u zemljišnim knjigama u potpunosti biti sređeno. Napomenuo je da će do kraja iduće godine uz pomoć računalnog sustava, za koji je danas potpisan ugovor, započeti i pilot-projekt računalne usklađenosti zemljišnih knjiga i katastra u katastarskim općinama Zadar i Požega.

ZIS je jedan od najznačajnijih koraka projekta "Uređena zemlja" te predstavlja informacijski projekt kojim će se izgraditi sustav baza podataka koji će na jednom mjestu pohraniti podatke zemljišne knjige te pisane i grafičke podatke katastra, osigurati jedinstvo postupanja i procesa, sigurnost da se registri više ne mogu razići u svom sadržaju, kao i povećati sigurnost u pravnom prometu nekretninama. Sustav će osigurati daljinsku komunikaciju s korisnicima (uvid i izdavanje podataka), ovlaštenim stručnim osobama, kojima će se omogućiti brza i točna komunikacija sa sustavom uz napredne funkcije potrebne za obavljanje njihovih poslova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene