Granični prijelaz Maljevac - Velika Kladuša, ilustracija (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)
Granični prijelaz Maljevac - Velika Kladuša, ilustracija (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Temelji za postavljanje ograde napravljeni su i na graničnim prijelazima Gejkovac i Pašin Potok, objavili su iz MUP-a.


Na graničnom prijelazu Maljevac (s BiH) u ponedjeljak je postavljena ograda, a temelji za postavljanje ograde napravljeni su i na graničnim prijelazima Gejkovac i Pašin Potok, izvijestilo je Ministarstvo unutarnjih poslova RH (MUP) te podsjetilo na Schengenski katalog za nadzor vanjskih granica i odredbe Zakona o nadzoru državne granice.

Vezani članci Slika nije dostupna Makedonija dovršila gradnju ograde na granici prema Grčkoj Slika nije dostupna Hrvatska Sloveniji uputila prosvjednu notu i traži: 'Uklonite žicu'

 

Ministarstvo financija kao tijelo nadležno za izgradnju i održavanje graničnih prijelaza, na traženje Ministarstva unutarnjih poslova RH, postavilo je 10. lipnja 2019. godine pomičnu fizičku barijeru (ogradu) na Granični prijelaz Maljevac s obzirom da je Schengenskom katalogu EU-a za nadzor vanjskih granica, povratak i ponovni prihvat navedeno "kako granične prijelaze i neposredno okolno područje treba tehnički nadgledati, a granične provjere i nadzor trebaju biti osvijetljeni. Granični prijelazi, u pravilu, trebaju biti odijeljeni ogradom, a iznimke se mogu napraviti u slučaju graničnih prijelaza za lokalni granični promet", priopćio je MUP.

Također, podsjeća se, Zakonom o nadzoru državne granice propisano je kako graničnom prijelazu pripada prostor koji je potreban za obavljanje granične kontrole i drugih graničnih formalnosti, kao i neposredna okolica s objektima koji su potrebni za nesmetano i sigurno odvijanje prometa i obavljanje granične kontrole te drugih graničnih formalnosti. (Hina)