Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Korisnik poštanskih usluga može podnijeti pisani prigovor ako nije zadovoljan uslugom koja mu je pružena. Donosimo sve detalje.


Korisnik poštanskih usluga može podnijeti pisani prigovor davatelju poštanskih usluga u slučaju gubitka pošiljke, kad usluga nije obavljena ili nije obavljena u cijelosti, kod prekoračenja roka za prijenos i uručenje pošiljke ili kod oštećenja ili umanjenja sadržaja pošiljke.

Vezani članci Pošta, ilustracija (Davor Puklavec/PIXSELL) HAKOM zabranio: Pošta vam više ne smije naplaćivati naknadu za dostavu malih paketa televizija (Foto: Dnevnik.hr) Imate televizor stariji od 2017. godine? Možda vas čeka novi trošak, evo i zašto

Prigovor mora biti podnesen u roku od tri mjeseca od dana predaje pošiljke u unutarnjem prometu, odnosno u roku od šest mjeseci u međunarodnom prometu u slučaju kad pošiljka nije isporučena.

Za slučaj oštećenja ili umanjenja sadržaja pošiljke prigovor se podnosi odmah po njezinu primanju, a iznimno nakon uručenja. Nakon uručenja moguće je podnijeti prigovor samo ako primatelj priloži dokaz da oštećenje ili umanjenje nije nastalo nakon uručenja.

Postupak podnošenja prigovora

Zaštita korisnika poštanskih usluga postupak je koji se provodi u tri stupnja. Korisnik, prema već navedenim uvjetima, može podnijeti prigovor davatelju poštanskih usluga. Na prigovor će dobiti rješenje.

Ako je korisnik i dalje nezadovoljan, podnosi pritužbu Povjerenstvu za pritužbe potrošača pri davatelju poštanskih usluga u drugom stupnju. Bude li korisnik nezadovoljan rješenjem Povjerenstva, u roku od 30 dana se može obratiti HAKOM-u.

HAKOM rješava sporove između davatelja i korisnika poštanskih usluga isključivo nakon dovršenog postupka rješavanja prigovora kod davatelja poštanske usluge, na temelju zaprimljenog pisanog zahtjeva za rješavanje spora te pripadajuće dokumentacije. 

Agencija sporove rješava bez provođenja usmene rasprave, na temelju prijedloga Povjerenstva za zaštitu prava korisnika usluga. To je savjetodavno tijelo osnovano pri Agenciji prema posebnom zakonu kojim je uređena zaštita potrošača, a u čijem radu sudjeluju i predstavnici udruga za zaštitu potrošača.

Naknada štete i njezina visina

Davatelj poštanskih usluga obvezan je pošiljatelju ili drugoj ovlaštenoj osobi, sukladno Zakonu o poštanskim uslugama, isplatiti naknadu štete za pošiljke u unutarnjem prometu.

Iznos naknade štete za gubitak, potpuno oštećenje ili umanjenje sadržaja za preporučene pošiljke je u visini peterostrukog iznosa naplaćene poštarine, a za pošiljke s označenom vrijednosti je u visini iznosa označene vrijednosti.

Za djelomično oštećenje ili umanjenje sadržaja iznos naknade štete za preporučene pošiljke je u visini iznosa koji odgovara stvarnoj vrijednosti oštećenog ili umanjenog sadržaja pošiljke, ali najviše do peterostrukog iznosa naplaćene poštarine, dok je za pošiljke s označenom vrijednosti visina naknade u iznosu koji odgovara stvarnoj vrijednosti oštećenog ili umanjenog sadržaja pošiljke, ali najviše do iznosa označene vrijednosti.

Kod prekoračenja roka prijenosa i uručenja pošiljke iznos naknade štete je u visini trostrukog iznosa naplaćene poštarine. Uz navedeno, kada poštanska usluga nije obavljena, davatelj poštanskih usluga obvezan je vratiti naplaćenu cijenu poštarine.

Osim iznosa naknade štete i vraćanja cijene poštarine, davatelj poštanskih usluga obvezan je pošiljatelju isplatiti i zakonske zatezne kamate, računajući od dana podnošenja zahtjeva za naknadu štete. Na naknadu štete u međunarodnom prometu primjenjuju se akti Svjetske poštanske unije.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju