Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poduzetnici su ogorčeni

Skandal u Petrinji: Prošli na natječaju pa stigao hladan tuš - "Jesmo li mi Petrinjci zaslužili ovakvo nešto poslije rata, potresa, svega i svačega?"

Aktualno Galerija Petrinjski poduzetnici - 1 Petrinjski poduzetnici - 1 Foto: DNEVNIK.hr Petrinjski poduzetnici - 2 Petrinjski poduzetnici - 2 Foto: DNEVNIK.hr Mjesto gdje Dario Supan planira napraviti autopraonicu Mjesto gdje Dario Supan planira napraviti autopraonicu Foto: DNEVNIK.hr +0 Danijela Žugaj, vlasnica obrta Galerija 1/4 >>
Ministarstvo regionalnog razvoja raspisalo je natječaj za financiranje projekata iz fondova EU-a namijenjen poduzetnicima s područja Petrinje. Poduzetnici su se prijavili, a neki od njih dobili su i odluku o financiranju projekta. Međutim, u ponedjeljak se natječaj naprasno poništio. Poduzetnici iz Petrinje ostali su, malo je reći, šokirani jer neki o tome nisu dobili ni obavijest.

Poduzetnik Dario Supan osmislio je projekt koji se fondovima Europske unije trebao sufinancirati s nešto više od milijun i 395 tisuća kuna. Odluka o financiranju s potpisom Nataše Tramišak, ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, stigla je u veljači. U ponedjeljak je stigao i hladan tuš – natječaj je poništen.

"Kad sam prošao na natječaju, bio sam oduševljen. I sad dođe ovakvo nešto bez ikakvog objašnjenja što se dogodilo. Kako dalje? Ne znam", rekao je Supan.

Planirao je zaposliti petero ljudi. Sredio je papire, građevinsku dozvolu, čak je izvođač donio i skele.

"Jesmo li mi Petrinjci zaslužili ovakvo nešto poslije rata, potresa, svega i svačega? Nisu Petrinja samo kuće i obnova. Petrinja su i radna mjesta i poslovni prostori", rekao je.

Pročitajte i ovo Mislav Bago u studiju Dnevnik Nove TV - 2 Kaos u Hrvatskoj Komentar Mislava Bage: "Ne vode se istrage o krađi u kokošinjcu, već se radi o mogućim vojnim ugrozama. Bolje im je svima da šute"

Pročitajte i ovo Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a DOBRE VIJESTI I ZA SPORT I KULTURU Capak za Dnevnik Nove TV o mogućem popuštanju mjera: "Razmišljamo o tome da produžimo radno vrijeme ugostiteljima"

Ni Danijela Žugaj se ovome ne može načuditi. Vodi krojački obrt i uz pomoć fondova je htjela digitalizirati proizvodnju.

"Ovo nam je doslovno kao da nam netko pljusku opali. Smatram da to nije u redu i smatram da se zaista nema osjećaja prema nama koji smo tu stradali", rekla je.

Neki od njih su obaviješteni o poništenju natječaja, a neki ni to nisu.

"Zašto mi općenito nismo bili o tome obaviješteni? Znači, postoji sustav gdje smo mi obaviješteni kad moramo nešto dati da bi danas jedni među drugima čuli da je natječaj poništen", rekla je poduzetnica Ivančica Kudlek.

Zbog poništenja natječaja su se sastali i sa Silvijom Popović iz udruge Glas poduzetnika.

"Katastrofalna odluka. Šokirani smo. Ovo je zadnji čavao u lijesu petrinjskog poduzetništva. Mnogo poduzetnika se prijavilo, već uložilo financijska sredstva, a neki su dobili i odluke", rekla je Popović.

Pitanja na koja se traže odgovori

I ekipa Dnevnika Nove TV je tražila objašnjenje. U Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije kažu da se prijavljivalo po principu ''najbrži prst''. Stigle su 124 prijave, a prvih 16 projekata zatražilo je iznose kojima bi se u cijelosti iscrpila predviđena sredstva od 15,7 milijuna kuna. Zatražili su, kažu, povećanje sredstava, ali to nije bilo moguće.

"Nažalost smo bili primorani poništiti poziv raspisan po principu tzv. 'najbržeg prsta', a od Ministarstva financija zatražili smo povećanje sredstava. Po suglasnosti ćemo žurno pripremiti novi, ispravljeni poziv u kojem će se prijave zaprimati do kraja roka za podnošenje prijava i čija će se kvaliteta ocijeniti bez obzira na redoslijed zaprimanja (što sada nije bilo moguće po uvjetima poništenog poziva)", stoji u odgovoru Ministarstva.

Pročitajte i ovo Tanja Kusanović, stanovnica Varšave Val dobrote u Poljskoj Hrvatica koja živi u Varšavi: "To se događalo prije 30 godina u našoj domovini, očito lekcije nisu naučene"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nepokolebljiva predanost Svi kao jedno: Krajem ožujka izvanredni samit NATO-a, SAD odlučan u svojoj namjeri

Poduzetnici su se prijavljivali u studenom, a odluka o poništenju je stigla u ponedjeljak. Tri mjeseca su prošla, a novac je otišao na samo 16 projekata. Ako su i shvatili na vrijeme, zašto su onda u veljači slali poduzetnicima odluke o financiranju? To nije jedino pitanje na koje se čeka odgovor.

"Tko će se poslije ovakvih stvari prijavljivati? Ja ću morati dobro razmisliti bih li se uopće više prijavio, uložio svoja sredstva, vrijeme, trud, znoj i onda netko jednim potezom olovke to jednostavno prekriži", rekao je Supan.

Zasad projekti stoje, kao i sve ostalo gdje država ima prste u Petrinji.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene