Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stotinjak radnika Adriadiesela od ukupno njih 204 od danas su u štrajku, a za sutra je najavljena potpuna obustava rada u tvornici.


Od štrajka radnike nisu uspjeli odgovoriti ni predstavnici vlasnika - Renato Fonović i Veljko Grbac u ime Uljanika, Nenad Končar u ime Jadranskih ulaganja i Marko Bubaš kao predstavnik Hrvatske jer posljednju su plaću primili za studeni prošle godine, i to za pola mjeseca, rekao je predsjednik Radničkog vijeća i član Nadzornog odbora Vlatko Benković.

Vezani članci Policijski očevid, ilustracija Teška nesreća kod Karlovca: U naletu osobnog vozila poginuo biciklist Vili Beroš u Karlovcu Beroš o sankcijama za osobe koje se ne žele cijepiti: ''Kada to bude nužno onda ih moramo i uvesti. No u ovom trenutku situacija ide na bolje"

Poremećaj s isplatama plaća trajao je čitavu prošlu godinu, a nastavlja se i dalje. Tu polovicu za studeni dobili smo još 8. veljače pa dio ljudi više nema novaca ni za dolazak na posao, zato hitno treba naći rješenje, rekao je Benković.

Zakon zbog kojeg se 'ratuje': Za ili protiv radnika?

Štrajk je započet nakon što jučer nije uspio proces mirenja, a ni današnji sastanak s vlasnicima u tvornici nije ponudio nikakvo rješenje iz kojeg bi se vidjelo da se isplati raditi i čekati, kaže Benković.

Predstavnik države Marko Bubaš rekao je da je bit problema u tome što Adriadiesel nakon završetka posla za ruske nuklearke više nema dovoljno posla, ali se mora naći rješenje kako bi se trenutni financijski problemi premostili jer dobro idu pregovori s Rusima za nove poslove.

Sasvim je moguć ugovor s Rusima za posao koji bi zaposlio kapacitete Adriadiesela kroz iduće 2,5 godine, a trebat će i više radnika, pogotovo ako se bude radilo i za hrvatska brodogradilišta, rekao je Bubaš i naglasio da su se danas iskristalizirale neke mogućnosti, ali detalji još nisu za javnost.

ŠTRAJKOVI DILJEM HRVATSKE: 'Ovo je početak bitke za Hrvatsku'

Ovih će se dana službeno sastati Nadzorni odbor i odlučiti o ponudama koje su danas stigle pred predstavnike vlasnika, ali Bubaš nije htio reći radi li se o kreditima ili ulaganju s novom promjenom vlasničke strukture. On očekuje da će rješenje biti dogovoreno najkasnije do utorka.

S vlasnicima je u četvrtak razgovarao i povjerenik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Tihomir Vrbanić, kojem je na sastanku predloženo da radnici nastave raditi još dva-tri tjedna, a do tada će se naći rješenje.

Da su vlasnici do sada pokazali pravu volju, mogli su se na vrijeme ugovoriti novi poslovi, umjesto što dozvoljavaju da nama bude sve gore i gore. Zato sutra u pogonu sigurno nitko neće raditi, rekao je Benković.

Osim tri najveća vlasnika, suvlasnici Adriadiesela su Grad Karlovac s 5,01 posto vlasništva i TDM Brodosplit s 5,42 posto. Iako je najveći pojedinačni vlasnik tvrtke država, ipak im je nedavno račun blokirala Porezna uprava zbog neplaćenih poreza i doprinosa. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook