Obavijesti Video Pretražite Navigacija
4 mjeseca bez plaće

Stotinjak radnika Adriadiesela u ŠTRAJKU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stotinjak radnika Adriadiesela od ukupno njih 204 od danas su u štrajku, a za sutra je najavljena potpuna obustava rada u tvornici.

Od štrajka radnike nisu uspjeli odgovoriti ni predstavnici vlasnika - Renato Fonović i Veljko Grbac u ime Uljanika, Nenad Končar u ime Jadranskih ulaganja i Marko Bubaš kao predstavnik Hrvatske jer posljednju su plaću primili za studeni prošle godine, i to za pola mjeseca, rekao je predsjednik Radničkog vijeća i član Nadzornog odbora Vlatko Benković.

Pročitajte i ovo Obnova u Karlovcu - 4 Brojne štete FOTO Pogledajte kako izgleda Karlovac, građani očajni zbog radova: "Došlo je do nevjerojatnih oštećenja u staroj zaštićenoj povijesnoj jezgri" Zapalila šank u klubu Monaco sedam ozlijeđenih UZNEMIRUJUĆE Konobarica koja je palila šank i zapalila goste puštena na slobodu: DORH objavio detalje

Poremećaj s isplatama plaća trajao je čitavu prošlu godinu, a nastavlja se i dalje. Tu polovicu za studeni dobili smo još 8. veljače pa dio ljudi više nema novaca ni za dolazak na posao, zato hitno treba naći rješenje, rekao je Benković.

Zakon zbog kojeg se 'ratuje': Za ili protiv radnika?

Štrajk je započet nakon što jučer nije uspio proces mirenja, a ni današnji sastanak s vlasnicima u tvornici nije ponudio nikakvo rješenje iz kojeg bi se vidjelo da se isplati raditi i čekati, kaže Benković.

Predstavnik države Marko Bubaš rekao je da je bit problema u tome što Adriadiesel nakon završetka posla za ruske nuklearke više nema dovoljno posla, ali se mora naći rješenje kako bi se trenutni financijski problemi premostili jer dobro idu pregovori s Rusima za nove poslove.

Sasvim je moguć ugovor s Rusima za posao koji bi zaposlio kapacitete Adriadiesela kroz iduće 2,5 godine, a trebat će i više radnika, pogotovo ako se bude radilo i za hrvatska brodogradilišta, rekao je Bubaš i naglasio da su se danas iskristalizirale neke mogućnosti, ali detalji još nisu za javnost.

ŠTRAJKOVI DILJEM HRVATSKE: 'Ovo je početak bitke za Hrvatsku'

Ovih će se dana službeno sastati Nadzorni odbor i odlučiti o ponudama koje su danas stigle pred predstavnike vlasnika, ali Bubaš nije htio reći radi li se o kreditima ili ulaganju s novom promjenom vlasničke strukture. On očekuje da će rješenje biti dogovoreno najkasnije do utorka.

S vlasnicima je u četvrtak razgovarao i povjerenik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Tihomir Vrbanić, kojem je na sastanku predloženo da radnici nastave raditi još dva-tri tjedna, a do tada će se naći rješenje.

Da su vlasnici do sada pokazali pravu volju, mogli su se na vrijeme ugovoriti novi poslovi, umjesto što dozvoljavaju da nama bude sve gore i gore. Zato sutra u pogonu sigurno nitko neće raditi, rekao je Benković.

Osim tri najveća vlasnika, suvlasnici Adriadiesela su Grad Karlovac s 5,01 posto vlasništva i TDM Brodosplit s 5,42 posto. Iako je najveći pojedinačni vlasnik tvrtke država, ipak im je nedavno račun blokirala Porezna uprava zbog neplaćenih poreza i doprinosa. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene