U Hrvatskoj i dalje puši svaka treća odrasla osoba. Predstavljeni podaci Ekonomskog instituta pokazuju kako veće cijene cigareta nisu smanjile broj pušača, ali je zato država zbog crnog tržišta u velikom gubitku.

Galerija


Zelene se polja duhana oko Virovitice. Proizvodači se žale na stroga pravila i nisku otkupnu cijenu od 1,8 eura po kilogramu, dok je u Europi ona 2,5 eura. No domaći duhan ne smije se izvoziti, pa proizvodnja pada.

Vezani članci Zapljenjeni duhan USKOK objavio detalje istrage nad čak 23 osobe zbog ilegalne prodaje duhana, najmlađa ima 19 godina Rekordna zapljena ilegalnog duhana na području PU varaždinske - 1 Rekordna zapljena duhana varaždinske policije: Prekršio samoizolaciju pa pokušao prošvercati 6 tona duhana

"Dogodilo se da smo od 2012. godine pa do sada 2019. godine gotovo prepolovili proizvodnju u Hrvatskoj", navodi Željko Aragović iz Udruge proizvođača duhana "Krupan list". I dok oni koji rade legalno od duhana teško žive, nakon učestalog podizanja trošarina procvjetalo je crno tržište.

"Krijumčari zarađuju oko 32 milijuna eura godišnje, a izgubljeni su porezni prihodi u Hrvatskoj 120 milijuna eura godišnje", ističe Jelena Budak s Ekonomskog Instituta u Zagrebu.

Ili u 10 godina - čak 2 posto BDP-a. Prema istraživanju Ekonomskog instituta, poskupljenje cigareta nije smanjilo broj pušača, te danas čak 88 tisuća Hrvata puši ilegalni duhan.

To je kao grad Zadar s bližom okolicom. Ilegalni duhan lako je nabaviti na većini tržnica i okretišta. Kilogram stoji oko 120 kuna pa potražnje ne nedostaje jer se ista količina duhana nalazi u čak 60 kutija cigareta, što je 13 puta skuplje.

No istraživanja pokazuju kako se na ulici uglavnom nalazi duhan koji ne prolazi sanitarne kontrole. Samo lani carinici i policija zaplijenili su čak 95 tona takvog duhana i više od 20 miljuna komada cigareta.

"Distribuira se u putničkom prometu, distribuira se putem velikih sustava u kamionskom prometu. Imamo i krijumčarenje koje se odvija na graničnim prijelazama unošenjem onih količina cigareta koje su iznad dopuštene", ističe Mario Demirović, zamjenik ravnatelja Carinske uprave.

Po cigarete u BiH ili Srbiju odlazi gotovo svaki pušač u pograničnom području. "Kad naši povedu malo računa o običnom čovjeku, kad bude imao pristojna primanja, nećemo biti primorani ići preko", kaže Josip iz Slavonskog Broda.

"Nekako se ljudi snalaze u današnje doba zato što su siromašni", kaže Hrvoje iz Slavonskog Broda.

Kutija najprodavanijih cigareta u Hrvatskoj iznosi 3 i pol eura, u Srbiji i BiH oko 2 i pol. Najskuplje u Europi su Norveška, Irska, Velika Britanija i Island s cijenama između 10 i 11 i pol eura po kutiji. Najftinije je i najzdravije naravno - prestati pušiti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr