U Hrvatskoj i dalje puši svaka treća odrasla osoba. Predstavljeni podaci Ekonomskog instituta pokazuju kako veće cijene cigareta nisu smanjile broj pušača, ali je zato država zbog crnog tržišta u velikom gubitku.

Galerija Polje duhana (Foto: Dnevnik.hr) Mario Demirović, Carinska uprava (Foto: Dnevnik.hr) Jelena Budak, Ekonomski institut Zagreb (Foto: Dnevnik.hr) +0 Duhan (Foto: Dnevnik.hr)

Zelene se polja duhana oko Virovitice. Proizvodači se žale na stroga pravila i nisku otkupnu cijenu od 1,8 eura po kilogramu, dok je u Europi ona 2,5 eura. No domaći duhan ne smije se izvoziti, pa proizvodnja pada.

Vezani članci Akcija Europola Uhićeno gotovo 100 krijumčara ljudima, neki plaćali i 10.000 eura Duhan, ilustracija Optužena zbog krijumčarenja 105 kg duhana brzom poštom

"Dogodilo se da smo od 2012. godine pa do sada 2019. godine gotovo prepolovili proizvodnju u Hrvatskoj", navodi Željko Aragović iz Udruge proizvođača duhana "Krupan list". I dok oni koji rade legalno od duhana teško žive, nakon učestalog podizanja trošarina procvjetalo je crno tržište.

"Krijumčari zarađuju oko 32 milijuna eura godišnje, a izgubljeni su porezni prihodi u Hrvatskoj 120 milijuna eura godišnje", ističe Jelena Budak s Ekonomskog Instituta u Zagrebu.

Ili u 10 godina - čak 2 posto BDP-a. Prema istraživanju Ekonomskog instituta, poskupljenje cigareta nije smanjilo broj pušača, te danas čak 88 tisuća Hrvata puši ilegalni duhan.

To je kao grad Zadar s bližom okolicom. Ilegalni duhan lako je nabaviti na većini tržnica i okretišta. Kilogram stoji oko 120 kuna pa potražnje ne nedostaje jer se ista količina duhana nalazi u čak 60 kutija cigareta, što je 13 puta skuplje.

No istraživanja pokazuju kako se na ulici uglavnom nalazi duhan koji ne prolazi sanitarne kontrole. Samo lani carinici i policija zaplijenili su čak 95 tona takvog duhana i više od 20 miljuna komada cigareta.

"Distribuira se u putničkom prometu, distribuira se putem velikih sustava u kamionskom prometu. Imamo i krijumčarenje koje se odvija na graničnim prijelazama unošenjem onih količina cigareta koje su iznad dopuštene", ističe Mario Demirović, zamjenik ravnatelja Carinske uprave.

Po cigarete u BiH ili Srbiju odlazi gotovo svaki pušač u pograničnom području. "Kad naši povedu malo računa o običnom čovjeku, kad bude imao pristojna primanja, nećemo biti primorani ići preko", kaže Josip iz Slavonskog Broda.

"Nekako se ljudi snalaze u današnje doba zato što su siromašni", kaže Hrvoje iz Slavonskog Broda.

Kutija najprodavanijih cigareta u Hrvatskoj iznosi 3 i pol eura, u Srbiji i BiH oko 2 i pol. Najskuplje u Europi su Norveška, Irska, Velika Britanija i Island s cijenama između 10 i 11 i pol eura po kutiji. Najftinije je i najzdravije naravno - prestati pušiti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju