Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Noć na velikogoričkom području prošla je puno mirnije nego sve dosadašnje i stanje se na poplavljenom području, koliko je moguće, polako vraća u normalu, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje.


Počela je nastava u osnovnim školama Vukovina, Novo Čiče, Bukevje i Veleševec.

Vezani članci Nevrijeme u Nacionalnom parku Paklenica VIDEO/FOTO Izdana nova upozorenja: Za gotovo cijelu Hrvatsku upaljen meteoalarm Slika nije dostupna Psihološka pomoć i javni radovi za sanaciju štete od poplava

Vatrogasne službe Velike Gorice i Zagreba i danas su od jutra na cijelom poplavljenom području, ispumpavaju vodu iz obiteljskih kuća i dostavljaju hranu u Čičku Poljanu, Obed i Sop Bukevsku. Nastavljena je dezinfekcija bunara.

>> 'U obrani od poplava napravilo se sve moguće'

Lokalno stanovništvo počelo je s čišćenjem kuća i okućnica, a jutros do 9 sati predane su 192 prijave šteta. Zakonski rok za predaju prijava je 8 dana, no Povjerenstvo će, zbog specifičnosti situacije, prihvatiti i naknadno predane prijave, zaključno s krajem sljedećeg radnog tjedna. Obrasci za prijavu distribuirani su po svim mjesnim odborima.

Iz Mraclina se vozi zemlja za saniranje nasipa, pa je pojačan promet kroz Mraclin i dio Buševca.

Stožer za zaštitu i spašavanje i dalje je u punoj pripravnosti. Konstantno se prate hidrometeorološka izvješća, a operativne snage su na dispoziciji.

U Sisačko-moslavačkoj županiji na snazi su ostale još mjere izvanredne obrane od poplava za rijeku Česmu.

Za sav promet zatvorena je državna cesta D 36 Popovača - Sisak kroz šumu Brezovica zbog vode na kolniku. Obilazni pravac je autocestom A 3 od čvora Popovača do čvora Ivanja Reka, zatim zagrebačkom obilaznicom i državnom cestom D 30 Velika Gorica Sisak i obratno, priopćila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

Ne očekuje se vodeni val kakav je bio prošlog vikenda

Prema raspoloživim podacima i prognozama u Hrvatskim vodama ne očekuju tijekom vikende vodeni val u Hrvatskoj kakav je bio prošlog vikenda, izjavio je zamjenik rukovoditelja obrane od poplava za vodno područje sliva Save Zoran Čavlović.

Ističe da tijekom noći nije bilo oborina na slivu rijeke Save, a prognoza oborina za tri dana prema podatcima Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) pokazuje da se prve nove oborine mogu očekivati u poslijepodnevnim satima te će se nastaviti i tijekom subote i nedjelje.

Vodostaji rijeke Save na potezu od Jesenica do Jasenovca u daljnjem su opadanju, dok su na nizvodnom dijelu od Jasenovca do Županje u blagom porastu, pri čemu nema proglašenih mjera obrane od poplava na dionicama mjerodavnih vodomjera rijeke Save, naglasio je Čavlović.

Proglašena elementarna nepogoda za područje Rugvice

Zagrebački župan Stjepan Kožić proglasio je elementarnu nepogodu za područja Hrušćice, Okunšćaka, Rugvice, Novaka Oborovskog i Oborova, koja su zbog višednevnih oborina poplavljena izlijevanjem rijeke Save, priopćeno je iz županova ureda.

Nakon županove odluke o proglašenju elementarne nepogode općinsko i županijsko povjerenstvo procijenit će štete i u zakonskom roku dostaviti izvješće državnom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, stoji u priopćenju.(Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju