Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tradicionalni sustav

'U obrani od poplava napravilo se sve moguće'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Generalni direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić izjavio je da se u obrani od poplava na velikogoričkom području napravilo sve što je bilo moguće, istaknuvši da se to područje nije moglo obraniti od poplave jer ima tradicionalni, nerekonstruirani sustav obrane od poplava.

Naime, uz nasip su kuće, a na nasipu je cesta i električni stupovi, dok na području Zaprešića i Samobora sustav obrane od poplava nije niti izgrađen. Husarić je istaknuo da je jedino rješenje za obranu velikogoričkog područja rekonstrukcija i izgradnja sustava obrane od poplava, odnosno nasipa, ustava i sl. Rekao je da se sada radi na sanaciji oštećenih mjesta, što košta 50 milijuna kuna te da se on zalaže za potpunu rekonstrukciju desnog obalnog nasipa od Drenja do Suše u dužini od 22 kilometra, što košta 130 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Ilustracija Klimatske promjene Katastrofa: Gromovi i poplave ubili više od 100 ljudi, proglašeno izvanredno stanje Povišen vodostaj rijeke Drave - 1 Čeka ih duga noć Vrhunac vodenog vala u Osijeku: Okolna mjesta u najvišem stupnju opreza za obranu od poplave

Na području Samobora i Zaprešića tek treba izgraditi sustav obrane od poplava, a Husarić se zalaže da se ne čeka izgradnja hidroelektrane i nasipa akumulacije koji bi bili obrana od poplava, nego da se nasipi počnu graditi neovisno o tome, za što treba uložiti 250 milijuna kuna. Završetak kompletnog sustava obrane od poplava za slivno područje Save košta više od 6,3 milijardi kuna, a njime će se postići kontrola režima voda, rekao je Husarić.

>> Kućama se vratila većina evakuiranih

Generalni direktor Hrvatskih voda novinarima je rekao da je prije nego što je došao pred njih bio na sastanku u vladi gdje je iznio sve što se dogodilo te što dalje treba napraviti i što se sada poduzima. Na pitanje novinara ima li podršku vlade, Husarić je odgovorio: 'Ja nisam osjetio da nemam'. Rekao je da je bilo dobrih reakcija od ministara i da su ga podržali.

Pomoćnik ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje DUZS i zapovjednik Civilne zaštite RH Stjepan Huzjak istaknuo je da su na poplavljenom velikogoričkom području u svojim predviđanjima i planovima uvijek bili 'korak ispred', da su ljudi bili pravovremeno obavještavani da im voda prijeti kućama, ali da oni nisu željeli napuštati svoje kuće. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene