Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nezadovoljni uvjetima

Hrvatski poljoprivrednici spremni na novi veliki prosvjed: "Ako će ići oni, ići ćemo i mi"

Aktualno Galerija Matija Brlošić, poljoprivrednik Matija Brlošić, poljoprivrednik Foto: Dnevnik Nove TV Prosvjed hrvatskih poljoprivrednika - 1 Prosvjed hrvatskih poljoprivrednika - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Prosvjed hrvatskih poljoprivrednika - 2 Prosvjed hrvatskih poljoprivrednika - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Prosvjed hrvatskih poljoprivrednika - 3 Prosvjed hrvatskih poljoprivrednika - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Prosvjed hrvatskih poljoprivrednika - 4 Galerija 1/5 >>
Mirnim prosvjednom i blokadom cesta nezadovoljstvo je pokazalo nekoliko stotina poljoprivrednika - od Slavonije do Međimurja. Svjesni su da se europska politika donosi u Europi, pa su ovim prosvjedom dali podršku i europskim kolegama.

Nekoliko stotina hrvatskih poljoprivrednika traktorima je izašlo na ulice kako bi pružili podršku svojim nezadovoljnim europskim kolegama. Tijekom prosvjeda predsjednica Europske komisije najavila je odustajanje od određenih politika. Više informacija uživo iz Slavonije donosi reporterka Dnevnika Nove TV Matea Drmić.

"Poljoprivrednici bi bili itekako zadovoljni, ali najviše kad bi ih se administrativno rasteretilo", izvijestila je Drmić i dodala da je pred ministricu stavljeno 10 zahtjeva.

Pročitajte i ovo Imaš pravo, ostvari ga IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Ne znate trebate li prijaviti porez na dohodak? Stručnjaci su izračunali kako roditelji mogu ostvariti maksimalan povrat poreza!

"Od administrativnog opterećenja u neposrednoj trgovačkoj praksi o uvozu primarnih proizvoda iz trećih zemalja, o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, o novim investicijama u poljoprivredi. Evo da nismo džabe bili, mi smo dobili odgovor od ministrice poljoprivrede, proučavamo ga i to će se moći vidjeti u utorak na službenim stranicama Hrvatske poljoprivredne komore pa neka poljoprivrednici pogledaju, pročitaju odgovore i bilo bi lijepo da odgovore i da kažu koliko su zadovoljni i da ukažu na dopune da već na sljedećem sastanku možemo prokomentirati, reći i tražiti nešto novo ako bude izuzetno dobar prijedlog", poručio je Matija Brlošić, poljoprivrednik.

"U načelu ministrica je neke stvari prihvatila, a hoće li se razmatrati… Neke stvari se mogu riješiti unutar Republike Hrvatske, a neke će se morati rješavati na nivou Europe. Ono što nas u prvim mahovima veseli jest povećanje de minimisa na 25 tisuća eura. Mogućnost, odnosno vjerojatnost da će biti novih potpora od 1. 1. 2025., starih kapitalnih investicija i o svemu ovome će se dodatno razgovarati. Dakle, napravili smo korak naprijed", dodao je. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Očevid u tijeku Tragedija u Zagrebu: U sudaru s automobilom poginuo motociklist

"Administrativna regulativa je pisana za velike poljoprivrednike, veliki sustavi mogu sebi osigurati fotografa, stručnjaka, one koji će pisati papirologije, ići na predavanja, slušati sve što treba. Poljoprivredniku koji radi u zemlji ovo je nemoguće napraviti. Očekujemo od Europe da nas rastereti i da poveća te financijske omotnice. Jer oni su nam te omotnice smanjili pa su nam uveli nove obaveze, to nikad nije bilo niti može biti - mora se mijenjati. Danas su poljski poljoprivrednici izašli jer su dobili nekakvu informaciju da neće ići kako treba, ali vjerujemo da će se od petka početi rješavati ovaj problem koji je u zadnjih mjeseci na europskoj razini", istaknuo je Brlošić.

No, ako se njihovi uvjeti i zahtjevi ne ispune, ne isključuju mogućnost velikog prosvjeda.

"Mi ćemo se vjerojatno kao komora sastati u ponedjeljak i utorak i vidjeti što je dogovoreno, vidjeti što su naši prijatelji u Europi zaključili. Sukladno kako je predsjednik komore rekao, ako oni odluče da će ići na prosvjede, ići će i hrvatski poljoprivrednici", zaključio je.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene