Obavijesti Video Pretražite Navigacija
objavila policija

Muškarac mami djecu u auto: Policija objavila savjete roditeljima

Učenici
Učenici Foto: Rawpixel.com/Shutterstock
Policija je objavila savjete roditeljima nakon što je u Pazinu i Trvižu snimljen strani muškarac koji pokušava djecu namamiti u auto u blizini škole govoreći im da je vozač Ubera i da će ih odvesti kući ili u školu jer je autobus otkazan.

Dok policija utvrđuje sve okolnosti ovog slučaja i traži muškarca sa snimke, roditelje poziva da razgovaraju s djecom i da ih savjetuju da budu oprezni u komunikaciji s nepoznatim osobama, da ne vjeruju neznancima, ne primaju od njih darove niti s njima odlaze bez znanja roditelja.

Istarska policija izdvojila je nekoliko savjeta roditeljima:

Uputite svoju djecu da kritički promišljaju o ponašanju drugih osoba koje ih traže da nešto učine ili ne učine, ponekad se može raditi o lošim namjerama.
Objasnite svom djetetu da postoje dobre i loše tajne. Dobre tajne su uzbudljive i vesele ga, a zbog loših je tužan i zabrinut. Potaknite svoje dijete da vam povjeri i takve tajne, čak i ako mu je netko od odraslih ili starijih vršnjaka to zabranio.
Osnažite svoje dijete da se zna oduprijeti neprimjerenim nagovaranjima drugih ljudi, da im zna reći jasno NE i po potrebi glasno pozvati pomoć.
Njegujte osjećaj povjerenja sa svojim djetetom, potičite ga da vam kaže sve što ga muči, pa i ono čega se srami i što mu stvara neugodu.

Pročitajte i ovo Muškarac mami djecu u automobil Jeste li ga vidjeli? FOTO Ovaj čovjek nagovara djecu da uđu u njegov automobil: Policija moli građane za pomoć

Objavili su i savjete koje policija ima za djecu:

Mama i tata uvijek moraju znati s kim se družiš i gdje ideš.
Ukoliko ti priđe netko nepoznat i od tebe nešto traži, kaži to mami i tati.
Reci jasno NE kada netko traži da učiniš ono što ne želiš.
Nemoj primati darove od nepoznatih ljudi.
Nikad nemoj ući u vozilo ili otići s nepoznatom osobom ako mama i tata to ne znaju.
Mami i tati uvijek možeš sve reći i kad misliš da si nešto skrivi-o/la i kad te je sram.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene