Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kaznena prijava policije

Istraga u Šibeniku: Sudac i sutkinja prijavljeni zbog primanja mita i zlouporabe položaja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon kriminalističkog istraživanja šibenska policija prijavila je suca i sutkinju za primanje mita i zlouporabu položaja. Istraživanje je pokazalo da je sudac u dva navrata primio mito od 100 eura i 500 kuna za ublažavanje sankcije.

USKOK je na temelju kaznene prijave policije donio rješenje o provođenju istrage protiv četvero hrvatskih državljana, među kojima su dva suca, zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita te zlouporabe položaja i ovlasti.

Pročitajte i ovo Požar kod Šibenika Gasi ga 50 vatrogasaca Veliki požar kod Šibenika: "Zbog vjetra se vatra brzo širi, a gašenje otežava i nepristupačan teren" Mito i korupcija, ilustracija (Foto: iStock / Getty Images Plus) Uhvaćeni u korupciji USKOK podigao optužnicu protiv dvoje sudaca prekršajnog suda u Šibeniku zbog primanja mita i zloporabe položaja i ovlasti

U policijskom priopćenju navodi se da je u veljači 62-godišnji sudac Prekršajnog suda u Šibeniku u dva navrata primio mito od 100 eura i 500 kuna.

Mito je primio prije izricanja presude u dva prekršajna postupka kako bi ublažio sankcije za dvojicu optuženih. Donio je presude kojima je umanjio novčane kazne i izostavio izricanje propisane zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilima kategorije B.

Sudac je prijavljen pod sumnjom da je počinio kaznena djela primanja mita, a trećeosumnjičeni (1978.) i četvrtoosumnjičeni (1987.) da su počinili kaznena djela davanje mita, priopćila je policija.

''Osnovano se sumnja da je I. okr., kao sudac Prekršajnog suda u Šibeniku, Stalne službe u Kninu, od 8. do 22. veljače 2018., u Kninu, na traženje III. okr. pristao da mu, u postupku koji se vodi protiv njega povodom prigovora kojeg je napisao u njegovo ime na obvezni prekršajni nalog Policijske postaje Knin zbog počinjenja prekršaja u cestovnom prometu, izrekne što blažu novčanu kaznu i da mu ne izrekne predloženu zaštitnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilom, za što je od III. okr. zauzvrat zatražio novčanu nagradu. Nakon što je od III. okr. primio 100 eura I. okr. je postupio sukladno traženju III. okr. zanemarujući pri tom raniju osuđivanost III. okr. zbog prekršaja protiv javnog reda i mira te prekršaja u cestovnom prometu. Nadalje, I. okr. je 15. veljače 2018., nakon što je primio u rad spis protiv IV. okr. zbog prekršaja u prometu, od IV. okr. zatražio da mu plati 500,00 kuna nudeći da će mu zauzvrat izreći blažu novčanu kaznu od predložene kazne od 3.000,00 kuna i da mu neće izreći mjeru zabrane upravljanja motornim vozilom. Nakon što je IV. okr. pristao i predao mu 500,00 kuna, I. okr. mu je izrekao novčanu kaznu od 1.000,00 kuna bez mjere zabrane upravljanja motornim vozilom'', priopćio je USKOK.

Prijavljena sutkinja

U drugom slučaju utvrđena je sumnja da je 62-godišnji sudac krajem 2017. godine počinio kazneno djelo zlouporaba položaja i ovlasti jer je zbog onemogućavanja provođenja prekršajnog postupka propustio zakonom propisani rok za podnošenje prigovora.

Time je omogućio provođenje prekršajnog postupka u kojem je prijavljenom izračena blaža novčana kazna.

Policija u priopćenju navodi i kako postoji sumnja da su on i 56-godišnja sutkinja počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti.

On je po prethodnom dogovoru sa sutkinjom u prekršajnom postupku sačinio pisanu obranu prijavljenom, nakon čega je sutkinja izrekla presudu u kojoj nije konstatirala prijašnju kažnjavanost prijavljenog. Sutkinja je potom u presudi izrekla nižu novčanu kaznu.

''Sutkinja Prekršajnog suda u Šibeniku, od 8. veljače do 7. ožujka 2018., u Šibeniku, na traženje I. okr. pristala je da u postupku koji se vodi protiv njegovog poznanika, zbog počinjenja prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, nezaustavljanja po naredbi policijskog službenika i nekorištenja sigurnosnog pojasa, izrekne što blažu kaznu od predložene novčane kazne od ukupno 6.200,00 kuna te da mu zbog navedenog ne izda zabranu upravljanja motornim vozilom. Potom su se dogovorili da I. okr. u ime svoga poznanika napiše obranu u kojoj će između ostalog navesti da ta osoba nije osuđivana, a zatim je II. okr., iako je uvidom u prekršajnu evidenciju utvrdila da je isti već kažnjavan, poznaniku I. okr. izrekla ukupnu novčanu kaznu od 1.700,00 kuna bez izricanja mjere zabrane upravljanja motornim vozilom. Nadalje, I. okr. je 22. prosinca 2017., u Kninu, na traženje poznanika, napisao i u njegovo ime potpisao prigovor na obvezni prekršajni nalog iako je znao da je rok za podnošenje prigovora istekao. Zatim je na prigovoru, da ne bio odbačen kao nepravodoban, otisnuo prijemni pečat Suda kojim je potvrdio da je prigovor podnesen u zakonskom roku, te ga je potom uz popratni dopis datiran kao da ga je napisao 19. prosinca 2017. dostavio na nadležno postupanje Policijskoj postaji Knin'', stoji u priopćenju USKOK-a.

Kriminalističko istraživanje provela je Služba kriminalističke policije PU šibensko-kninske u suradnji sa Službom gospodarskog kriminaliteta i korupcije Ravnateljstva policije i u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. Nakon dovršenog istraživanja policija je Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u Splitu podnijela kaznenu prijavu protiv navedenih osumnjičenika zbog kaznenih djela davanje mita, primanje mita i zlouporabe položaja i ovlasti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene