Edukacija, ilustracija
Edukacija, ilustracija Foto: Getty Images

Pokret “Nisam tražila”, koji je nastao kao reakcija na optužbe za silovanje i seskualno uznemiravanje poznatog beogradskog redatelja pa se poput požara proširio cijelom regijom, u samo par dana je pokazao da žrtava seksualnog nasilja ima na tisuće. Iz tog razloga je pokrenuta peticija za sveobuhvatan seksualni odgoj u hrvatskim školama.


Uz podršku inicijativa Platforma za reproduktivnu pravdu, Pravda za djevojčice, Jedna od nas, Spasime,  Zaklada Solidarna, Dugine obitelji i uz ostale udruge koje su podržale ove inicijativu, krenulo se u potpisivanje peticije za sveobuhvatan seksualni odgoj u hrvatskim školama.

Ističu kako su svjetske evaluacijske studije programa utvrdile  da takvi nastavni programi imaju pozitivan učinak na seksualno i reproduktivno zdravlje mladih tako što smanjuju rizike neplaniranih trudnoća i infekcija spolno prenosivih bolesti. ''Ono što trenutno imamo u školama je neučinkovit oblik zdravstvenog obrazovanja u vidu međupredmetne teme 'Zdravlje' uvedene školske godine 2019./20. koji se ne provodi, a istovremeno imamo pokazatelje koji govore u prilog potrebe za ovakvim vidom obrazovanja. Više od 80 posto mladih i preko 70 posto njihovih roditelja podupire ideju školskog programa seksualne edukacije'', stoji u razlozima peticije.

Damir Boras (Screenshot: Nova TV) Skandalozan istup rektora Borasa o optužbama da je znao za seksualno zlostavljanje: "Riječ je o medijskoj koprodukciji''

Provjereno: Seksualno uznemiravanje - 1 Potresne ispovijesti o seksualnom uznemiravanju: ''Glupačo, nemaš pojma. Sve si postigla zato šta spavaš sa svima sa svoje klinike''

Navode i posljednje nacionalno istraživanje mladih o seksualnoj edukaciji, koje govori da 83,8 posto mladih smatra kako bi seksualnu edukaciju trebalo uvesti u hrvatske škole, a kao dva najvažnija razloga navode usvajanje znanja o spolno prenosivim infekcijama i zaštiti i prepoznavanje seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja i zaštiti.

''Danas velik broj mladih dobiva netočne, nepotpune ili moralizirajuće informacije o seksualnosti koje utječu na njihov razvoj. Ovakav neadekvatan pristup doprinosi ranjivosti i izloženosti mladih osoba iskorištavanju i ostalim štetnim posljedicama, ali predstavlja i neuspjeh društva da mladima osigura podršku i pomoć'', zaključili su u svojoj inicijativi.