Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DETALJI AFERE KAMPA NA MURTERU

Uskok objavio za što terete Pripuza: Djelatnica lažirala očevid?

Aktualno Galerija Zoran Pripuz - 4 Zoran Pripuz - 4 Foto: DNEVNIK.hr Bespravna gradnja na Murteru - 4 Bespravna gradnja na Murteru - 4 Foto: DNEVNIK.hr Bespravna gradnja na Murteru - 1 Bespravna gradnja na Murteru - 1 Foto: DNEVNIK.hr Građevina na Murteru - 5 Građevina na Murteru - 5 Foto: DNEVNIK.hr +2 Građevina na Murteru - 3 Galerija 1/7 >>
Pokrenuta je istraga protiv voditeljice Odsjeka u Šibensko-kninskoj županiji zbog neosnovanog izdavanja rješenja za rad kampova, a istragom su obuhvaćene još četiri osobe, javio je USKOK.

Za troje od pet obuhvaćenih istragom u aferi izdavanja rješenja za kampove na otoku Murteru gdje to nije dopušteno, USKOK traži istražni zatvor zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke.

Prvookrivljena je Neda Livljanić, bivša zaposlenica Šibensko-kninske županije koja je rješenja potpisala, a koju se tereti za zlouporabu položaja i ovlasti. Odluku o istražnom zatvoru čekaju i Zoran Pripuz, te Darijo Filipi koje se sumnjiči za poticanje na kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti.

"Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta spustio je prijedlog kojim traže određivanje istražnog zatvora protiv tri osobe, jedne ženske i dvije muške osobe. Prijelog je da se istražni zatvor odredi po članku 123. stavka 2 dakle zbog utjecaja na svjedoke. U prijedlog je navedeno pet svjedoka", rekao je Dinko Mešin, glasnogovornik Županijskog suda u Splitu. 

Ne navodeći identitet osumnjičenih, USKOK je objavio kako je pokrenuta istraga protiv petero hrvatskih državljana (1962., 1955., 1969., 1960., 1954.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

"Osnovano se sumnja da je II. okr., u razdoblju od 3. veljače 2021. do 9. listopada 2023. u Šibeniku i Murteru, nakon što su se II. i III. okr. dogovorili da će III. okr. obavljati djelatnost pružanja usluga smještaja u svom kampu koristeći se rješenjem za pružanje takvih usluga izdanim na ime II. okr., Upravnom odjelu za gospodarstvo Šibensko-kninske županije podnio zahtjev da mu se za nekretninu u Murteru izda rješenje za obavljanje ugostiteljske djelatnosti objekta vrste kamp, iako za to nisu bili ispunjeni zakonski uvjeti, niti je zahtjevu bila priložena sva zakonom propisana dokumentacija. Zatim je III. okr. od I. okr. voditeljice Odsjeka za obrtništvo i turizam Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, poljoprivredu, ruralni razvoj i EU fondove Šibensko kninske županije, zatražio da izda traženo rješenje na što je I. okr. pristala", priopćio je Uskok.

Opisali su i kako je lažiran zapisnik na temelju kojeg je izdano rješenje. 

"Iako su svi znali da II. okr. nema uporabu dozvolu za kamp, da ugostiteljski objekt ne ispunjava minimalne uvjete i uvjete za kategoriju te da se katastarske čestice na kojima II. okr. namjerava ishoditi odobrenje za kamp nalaze izvan građevinskog područja, I. okr. je s ciljem da II. i III. okr. omogući stjecanje koristi omogućavanjem obavljanja ugostiteljske djelatnosti, sačinila zapisnik o obavljenom očevidu iako očevid nikad nije obavljen. U zapisniku je neistinito navela da je zajedno s višom stručnom suradnicom na objektu u vlasništvu II. okr. obavila očevid te utvrdila kako ispunjava sve uvjete propisane mjerodavnim zakonom i pravilnikom. Na temelju tako sačinjenog zapisnika o očevidu I. okr. je zatim II. okr. izdala rješenje za obavljanje ugostiteljskih djelatnosti u kampu, na osnovu kojeg je III. okr. obavljao navedenu ugostiteljsku djelatnost u svom kampu čime je ostvario nepripadnu imovinsku dobit od najmanje 47.625,31 eura", javlja USKOK.

Otkriveno je i da je bišva službenica šibensko-kninske županije je u ljubavnoj vezi s petookrivljenim koji je od nje tražio da četvrtookrivljenom izda još jedno rješenje.

"Nadalje se osnovano sumnja da je IV. okr., u razdoblju od 21. rujna 2022. do 18. listopada 2022. u Šibeniku, Murteru i Zagrebu, nakon što je Upravnom odjelu za gospodarstvo, turizam, poljoprivredu, ruralni razvoj i EU fondove Šibensko-kninske županije podnio zahtjev da mu se za nekretninu u Murteru izda rješenje o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu vrste kamp, iako za to nisu bili ispunjeni uvjeti propisani zakonom niti je u prilogu navedenog zahtjeva dostavio svu zakonom propisanu dokumentaciju te znajući da je V. okr. u ljubavnoj vezi s I. okr. voditeljicom navedenog Odsjeka, od V. okr. zatražio da od I. okr. zatraži da izda traženo rješenje, a na što je I. okr. pristala u cilju da IV. okr. omogući stjecanje koristi omogućavanjem obavljanja ugostiteljske djelatnosti", piše u priopćenju USKOK-a.

I u ovom slučaju bivša službenica lažno navela je da je obavila očevid s bivšom suradnicom i na temelju toga izdala rješenje za odobravanje pružanja ugostiteljskih usluga u kampu.

USKOK je sucu istrage predložio određivanje istražnog zatvora protiv troje okrivljenika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene