Pred nama je najudarniji turistički vikend u kolovozu.

Galerija Gužva na ulazu u Zagreb (Foto: Dnevnik.hr) Ivica Križanac, direktor održavanja HAC-a (Foto: Dnevnik.hr) +0 Ivica Križanac, direktor održavanja HAC-a, i Dino Goleš (Foto: Dnevnik.hr)

Zbog blagdana Velike Gospe u srijedu, pojačan promet mogao bi se preliti i na početak idućeg tjedna.

Vezani članci Ivana Mišlov - 1 Kakvo je danas bilo stanje na cestama? Iz HAK-a otkrili gdje su bile najveće gužve, ali i kada će biti prvi ovogodišnji udarni vikend Slika nije dostupna Gužve na cestama rastu: Lančani sudar na A1, vozi se usporeno

Tko je htio izbjeći gužve na autocesti krenuo je jutros. Do podneva je na Lučkom bez većih problema. Poslijepodne - drugačija slika. Prije prolaska kroz naplatnu postaju svako vozilo prolazi i kroz nadzorne kamere HAK-a. Svaki vikend ovdje je udarni.

I dok su na autocesti gužve, alternativni pravci manje se koriste. Oni koji će put dalmatinskih otoka, strpljivi moraju biti i u trajektnim lukama. U srijedu je blagdan Velike Gospe, pa će uz uobičajene gužve trebati paziti i na hodočasnike.

"Spremni smo na novonastalu situaciju. Idućih se dana očekuje pojačan promet prema jugu, ali i prema unutrašnjosti. Preporuka je da se izbjegava odlazak na more subotom ujutro, ali i da se prema unutrašnjosti ne vraća tijekom nedjelje navečer. Važno je poštivati prometna pravila, kao i obavijesti policije i HAK-a. Osim toga preporučuje se pratiti i vremensku progonozu. Prema najnovijim saznanjima, oko svetog Roka očekuju se udari bure", rekao je Ivica Križanec direktor održavanja HAC-a.

Prometnu prognozu HAK-a za vikend pred nama i dane uoči blagdana Velike Gospe pročitajte u nastavku:

Vikend uoči blagdana Velike Gospe koji se tradicionalno obilježava u većini europskih država, na naše će prometnice dovesti ponovno vrlo gust promet već od petka, 10 kolovoza, pa sve do ponedjeljka, 13. kolovoza. Tijekom proteklih vikenda primijetili smo da se mijenjaju navike putovanja na ljetna odredišta ili kroz Hrvatsku, osim tijekom vikenda, mnogobrojni biraju i druge dane u tjednu, a osobito petak i ponedjeljak. Tih se dana također na našim cestama stvaraju velike gužve, česti su zastoji i vožnja u koloni.

Osim tijekom vikenda mnogi će putovati u utorak, 14. kolovoza uoči blagdana Velike Gospe, 15. kolovoza. Ne smijemo zaboraviti mnogobrojne vjernike iz Hrvatske, koji će pohodit marijanska svetišta u Sinju, Krasnom, na Trsatu u Rijeci, u Aljmašu i Mariji Bistrici u kojima očekujemo pojačan promet i gužve već od ranih jutarnjih sati. Vozače upozoravamo na hodočasnike pješake kojih će na našim cestama biti tijekom noći i ranojutarnjih sati.

Jačanje prometa, očekujemo u petak, 10. kolovoza, od prijepodnevnih sati na cestama u smjeru istoka, ali i na onima u smjeru mora. U subotu, 11. kolovoza očekuje podjednak broj vozila u oba smjera, prema moru i prema unutrašnjosti, a vozit će se kao i prethodnih subota uz česte gužve i zastoje. Na naplati Lučko na autocesti A1/A6 očekujemo najduže kolone u oba smjera, na ulasku u smjeru mora od 4 do 16 sati, a na izlasku prema Zagrebu od 10 do 18 sati.
Značajnih gužvi tijekom cijelog dana bit će također:

• na A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb između naplate Lučko i čvora Bosiljevo 2 u oba smjera;
• na autocesti A2 Zagreb-Macelj u smjeru graničnog prijelaza Macelj;
• na Istarskom ipsilonu, pred tunelom Učka u smjeru Rijeke i prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija;
• na A7 Rupa-Rijeka na čvoru Matulji te na naplati Rupa;
• duž Jadranske magistrale (DC8) u blizini turističkih središta, osobito u Rijeci, Zadru, Šibeniku, Splitu i Dubrovniku te na Krčkom mostu;
• u trajektnim pristaništima i lukama Zadar i Split.
Promet na većini graničnih prijelaza bit će gust, a osobito:
• sa Slovenijom – Macelj, Rupa, Kaštel i Plovanija,
• sa Srbijom – Tovarnik i Bajakovo,
• s Bosnom i Hercegovinom – Slavonski Brod, Stara Gradiška, Maljevac, Ličko Petrovo Selo…

Na naplatnoj postaji Trakošćan (A2 Zagreb-Macelj), tijekom subotnjeg poslijepodneva, očekujemo kolone na izlasku prema graničnom prijelazu Macelj koje mi mogle potrajati do noćnih sati zbog čega je moguće da će se vozila isključivati na čvoru Krapina.

U nedjelju, 12. kolovoza i ponedjeljak, 13. kolovoza pojačan promet bit će cijeli dan na svim cestovnim pravcima prema unutrašnjosti. Gužve se očekuju ponovno na Lučkom (izlazak s autoceste A1/A6), Istarskom ipsilonu, Krčkom mostu, kao i na autocestama A2 Zagreb-Macelj (naplata Trakošćan) i A4 Zagreb-Goričan, te na A3 Bregana-Lipovac (naplata Zagreb-istok).

Preporuka je da se za izlazak s autoceste A1, umjesto Lučkog, koristi naplatna postaja Demerje gdje se, osim ENC-om, cestarina može platiti kreditnim i debitnim karticama, a subotom će biti omogućeno i gotovinsko plaćanje cestarine.

U srijedu, 15. kolovoza, na blagdan Velike Gospe, tijekom noći i jutra očekujemo veliki broj hodočasnika pješaka koji će se uputiti prema marijanskim svetištima u Hrvatskoj u kojima tijekom dana očekujemo gužve i pojačan promet. Prilikom hodanja uz rub kolnika, hodočasnicima savjetujemo da na sebi imaju reflektirajuće prsluke i slično, kako bi ih vozači što lakše mogli uočiti.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju