Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

"Ledena kocka" usred Zagreba upozorava na problem globalnog zatopljenja. Ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović-Dropulić otvorila je danas na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića akciju "Ledena kocka", koju organizira časopis "National Geographic Hrvatska" radi skretanja pozornosti na probleme globalnog zatopljenja.


U 11,25 sati pokrenula je sat koji će mjeriti vrijeme potrebno za topljenje kocke leda, teške tri tone, sa stranicama od 1,5 metara.

Vezani članci Antonija Radeljić, najbolja hrvatska interventna policajka, - 4 Najbolja interventna policajka titulu osvojila nakon maratona na 37 stupnjeva: "Susretala sam kolege kako odustaju, leže. Ja sam protrčkarala kraj njih" Nagrađeni najuspješniji maturanti - 1 Briljirali na državnoj maturi i zasluženo nagrađeni: "Nema neke tajne. Ako se radi bit će rezultata"

Građani će slanjem SMS poruke na broj 66 544 pogađati koliko je vremena potrebno da se ledena kocka otopi, a nagradu će osvojiti onaj tko pogodi točno ili približno točno vrijeme. Nagrada je zlatna poluga, vrijedna 135.000 kuna.

Hrvatska, iako mala zemlja s neznatnim udjelom u globalnom zatopljenju, odgovorna je članica svjetske zajednice, voljna pridonositi rješavanju toga globalnog problema, istaknula je ministrica zaštite okoliša.

Napomenula je kako je jedan od najvećih izazova današnjice promjena klime i povećanje ispuštanja stakleničkih plinova. 

Baš kao i svjetska javnost, "svjesni smo i mi u Hrvatskoj i poduzeli smo određene korake", napomenula je ministrica Matulić-Dropulić.

Naglasila je da sve zemlje imaju svoju obvezu u vezi s tim problemima, pa i Hrvatska.

- Ministarstvo je poduzelo određene korake - ratificiran je Kyoto-protokol, a sada sudjelujemo i na svim savjetovanjima i izradama novog dokumenta post Kyoto-protokola. Napravili smo i strategiju ublažavanja klimatskih promjena, radimo na smanjivanju stakleničkih plinova tako da se ide na što više alternativnih izvora energije - jer od energije, od prometa i našeg načina života ispuštaju se velike količine stakleničkih plinova, rekla je ministrica.

Istaknula je da Ministarstvo zajedno s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost "poduzima velike mjere, financira promjenu goriva u pojedinim objektima, u dječjim vrtićima, školama i slično", a sastavili su i Pravilnik o drukčijoj izgradnji zgrada i o njihovoj energetskoj učinkovitosti.

- Sigurni smo da ćemo i tu dobiti određene rezultate, rekla je ministrica zaštite okoliša.

Glavni urednik hrvatskog izdanja svjetski poznatog časopisa "National Geographic" Hrvoje Prćić istaknuo je da su posljednja dva desetljeća najtoplija u proteklih 400 godina. 

- Krajnji je trenutak da doista nešto učinimo dok ta lavina zatopljenja ne postane takva da se više ne može zaustaviti, dodao je.

Glavni urednik hrvatskog izdanja svjetski poznatog časopisa "National Geographic" rekao je da im je upravo topljenje ledenjaka dalo ideju da postave "Ledenu kocku" u Zagrebu i tako vizualno predoče opasnosti koje prijete od globalnog zatopljenja i topljenja ledenih kapa.

- Što se tiče ekologije i atmosfere, granica nema. Mi smo svi jedno globalno selo i sve ono što se bilo gdje u svijetu dogodi zrcali se i u nas i drugde na polovima, rekao je Prćić.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju