Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Okrenimo se budućnosti"

Prisjetite se kako je slavila Hrvatska: Prije pet godina oslobođeni su generali Gotovina i Markač

Prije pet godina oslobođeni su generali Gotovina i Markač (Foto: AFP) - 1
Prije pet godina oslobođeni su generali Gotovina i Markač (Foto: AFP) - 1 Afp
Aktualno Galerija Prije pet godina oslobođeni su generali Gotovina i Markač (Foto: AFP) - 1 Prije pet godina oslobođeni su generali Gotovina i Markač (Foto: AFP) - 1 Foto: Afp Prije pet godina oslobođeni su generali Gotovina i Markač (Foto: AFP) - 2 Prije pet godina oslobođeni su generali Gotovina i Markač (Foto: AFP) - 2 Foto: Afp Prije pet godina oslobođeni su generali Gotovina i Markač (Foto: AFP) - 3 Prije pet godina oslobođeni su generali Gotovina i Markač (Foto: AFP) - 3 Foto: Afp Prije pet godina oslobođeni su generali Gotovina i Markač (Foto: AFP) - 4 Prije pet godina oslobođeni su generali Gotovina i Markač (Foto: AFP) - 4 Foto: Afp +0 Prije pet godina oslobođeni su generali Gotovina i Markač (Foto: AFP) - 5 Galerija 1/5 >>
Prije pet godina diljem Hrvatske ljudi su skakali, grlili se, ljubili. Pjevale su se domoljubne pjesme. Na današnji dan 2012. godine oslobođeni su generali Ante Gotovina i Mladen Markač.

Prošlo je pet godina od izricanja oslobađajuće presude i povratka generala Ante Gotovine i Mladena Markača u Hrvatsku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zbog izuzeća jednog suca Haag odgodio izricanje presude Šešelju na neodređeno Slika nije dostupna Glavni haški tužitelj Brammertz će tražiti reviziju presude Stanišiću i Simatoviću, o Gotovini još nije odlučio

Generale je na zagrebačkom Trgu bana Jelačića dočekalo više od 100 tisuća ljudi, a i u ostatku zemlje građani su u euforiji dočekali oslobađajuću presudu Haškog suda. Diljem Hrvatske se skakalo, grlilo, ljubilo, pjevale su se domoljubne pjesme.

Sve je kulminiralo kada su se generali obratili okupljenima u središtu Zagreba, a povijesna obraćanja pratila su se u cijeloj Hrvatskoj.

"Ovo je naša zajednička pobjeda. Ovo je pravna Oluja, pobijedili smo. Ovo je točka na 'i'. Rat pripada povijesti. Okrenimo se budućnostisvi zajedno", poručio je 2012. s pozornice general Gotovina i zahvalio hrvatskim institucijama na podršci.

"Budućnost je pred nama, u našim rukama. Hvala vam i sretno“, zaključio je svoje obraćanje.

Nakon Gotovine, okupljenima na Trgu obratio se i general Markač.

"Moram zahvaliti svima koji ste bili uz nas kada nam je bilo najteže. U srcu sam uvijek nosio svoju domovinu, a domovina ste svi vi. Znao sam da nisam sam i bilo mi je puno lakše. Znao sam da nije bilo zločinačkog poduhvata i da su Hrvatska vojska i hrvatska policija časno oslobodile svoju domovinu“, rekao je Markač.

Kako je izgledalo emotivno slavlje prije pet godina pogledajte u našoj galeriji.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene