Prije pet godina diljem Hrvatske ljudi su skakali, grlili se, ljubili. Pjevale su se domoljubne pjesme. Na današnji dan 2012. godine oslobođeni su generali Ante Gotovina i Mladen Markač.

Galerija


Prošlo je pet godina od izricanja oslobađajuće presude i povratka generala Ante Gotovine i Mladena Markača u Hrvatsku.

Vezani članci Slika nije dostupna Haag odgodio izricanje presude Šešelju na neodređeno Slika nije dostupna Brammertz će tražiti reviziju presude Stanišiću i Simatoviću, o Gotovini još nije odlučio

Generale je na zagrebačkom Trgu bana Jelačića dočekalo više od 100 tisuća ljudi, a i u ostatku zemlje građani su u euforiji dočekali oslobađajuću presudu Haškog suda. Diljem Hrvatske se skakalo, grlilo, ljubilo, pjevale su se domoljubne pjesme.

Sve je kulminiralo kada su se generali obratili okupljenima u središtu Zagreba, a povijesna obraćanja pratila su se u cijeloj Hrvatskoj.

"Ovo je naša zajednička pobjeda. Ovo je pravna Oluja, pobijedili smo. Ovo je točka na 'i'. Rat pripada povijesti. Okrenimo se budućnostisvi zajedno", poručio je 2012. s pozornice general Gotovina i zahvalio hrvatskim institucijama na podršci.

"Budućnost je pred nama, u našim rukama. Hvala vam i sretno“, zaključio je svoje obraćanje.

Nakon Gotovine, okupljenima na Trgu obratio se i general Markač.

"Moram zahvaliti svima koji ste bili uz nas kada nam je bilo najteže. U srcu sam uvijek nosio svoju domovinu, a domovina ste svi vi. Znao sam da nisam sam i bilo mi je puno lakše. Znao sam da nije bilo zločinačkog poduhvata i da su Hrvatska vojska i hrvatska policija časno oslobodile svoju domovinu“, rekao je Markač.

Kako je izgledalo emotivno slavlje prije pet godina pogledajte u našoj galeriji.