Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Građani u euforiji

VIDEO i FOTO: Pogledajte slavlja povijesnog dana diljem Hrvatske!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Građani diljem Hrvatske u euforiji su dočekali oslobađajuću presudu generalima. U središtu Zagreba sve je kulminiralo obraćanjem generala desecima tisuća okupljenih. Pakoštane su pripremile veliku feštu.

Generali Ante Gotovina i Mladen Markač su oslobođeni! Na trgovima diljem Hrvatske nastupila je euforija. Skakalo se, grlilo, ljubilo, pjevale su se domoljubne pjesme, a mnogi su se i javno pomolii.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zbog izuzeća jednog suca Haag odgodio izricanje presude Šešelju na neodređeno Slika nije dostupna Glavni haški tužitelj Brammertz će tražiti reviziju presude Stanišiću i Simatoviću, o Gotovini još nije odlučio

Najveći je skup organiziran na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, gdje se okupilo više desetaka tisuća ljudi. Skup je kulminirao u kasnim poslijepodnevnim satima kada su generali stigli na Trg kako bi se obratili razdraganoj masi.

Vijesti iz Haaga pomno su se iščekivale i u rodnim mjestima dvojice generala - Pakoštanama i Đurđevcu. U Gotovininom rodnom mjestu najavili su veliku feštu i doček za generala, a pripremit će i pečenog vola.

Makarske su gradske vlasti za svog počasnog građanina Antu Gotovinu organizirale veliki vatromet, a vatrena je proslava planirana i u Splitu.

Uoči izricanja presude, čitatelje smo pozvali da nam na moj.report@novatv.hr šalju svoje poruke generalima kao i fotografije s mjesta gdje će dočekati sudski pravorijek i iz crkava u kojima su bili na svetim misama i bdijenjima za generale. Svoju su nam fotografiju poslale i čitateljice iz Göteborga.



Čitatelj Robert je napisao: 'Radostan dan koji nikada nećemo zaboraviti... Dokaz da Bog postoji i da ima pravde!!! Hvala Ti!' Marjana je pak napisala: 'Sreća koja se ne može izreći riječima! Bože, hvala ti, naši heroji se vraćaju kući, istina je pobijedila!'

>> GOTOVINA: Okrenimo se budućnosti!; MARKAČ: U srcu sam uvijek nosio svoju domovinu!

>> Dirljivo pismo mladića koji nije bio ni rođen kada je rat počeo...

'Hvala Bogu, ima konačno pravde. Naši generali idu svojoj obitelji. Konačno pravda pobjeđuje', napisala je Božica. 'Dragi generali, čestitam vam na oslobađajućoj presudi!
Neka vas dragi Bog čuva. Evo auta trube u mojoj ulici, svi se vesele s vama!!!', kaže Antonija iz Splita.

'Moj tetak je rekao... Bog je pravedan i svemoguć... Nismo bili zločinci u svojoj domovini!! Našim generalima želim brz dolazak u svoju i našu domovinu...', piše Valentina iz Slavonije. 'Ne ponovilo se!', kratka je bila Lidija Vuk.

16. studenoga proglasiti državnim praznikom!

Igor Roglić je predložio da se 16. studenoga proglasi državnim praznikom te nam je javio kako je splitska Torcida razvila veliku hrvatsku zastavu na crkvenom tornju u kvartu Brda.

Zvonko iz Bihaća napisao je sljedeću poruku: 'Ne mogu Vam opisati koliko sam sretan zbog naših generala. Pravda je zadovoljena, neka ih dragi Bog čuva i prati ma gdje god bili. Svu ovu oslobađajuću presudu sam pratio preko interneta na poslu i moram Vam reći da nisam mogao zadržati suze kad sam vidio sav taj jadni narod, suborce generala, tu napaćenu Hrvatsku te odvažne ljude.'

'Ovaj dan se neće zaboraviti. Kao da je Božić. Generalima od srca želim vjećnu slobodu, neka ih Bog blagoslovi. Veliki pozdrav iz Beča. Veliki pozdrav generalima od hrvatskih izbjeglica!', napisao je Ivica Draguljić.

Stigla je i jedna poruka od 'raje iz Sarajeva': 'Sarajevo pozdravlja od SRCA! Sretno Markaču i Gotovini i njihovim porodicama.'

U Prozor Rami u susjednoj BiH također je zavladala euforija. Kako nam je javio Damir Mišura s Ramskog internetskog portala, u Osnovnoj školi Marka Marulića nitko nije skrivao emocije, a četvrti su sat svi proveli u crkvi Presvetog Srca Isusova kako bi izmolili kratku molitvu zahvale.

Iz Kistanja su nam se javili Hrvati porijeklom iz Janjeva na Kosovu. Kažu da su svi Janjevci uz Gotovinu, a u njegovu su čast 'okrenuli' nekoliko janjaca.

Fotografije s gradskih trgova, iz vaših domova i crkava te vaše poruke generalima i dalje nam šaljite na moj.report@novatv.hr ili ih objavite na našoj Facebook stranici uz naznaku 'Moja poruka generalima'.

Kosor: Ovo je veličanstven dan za Hrvatsku

Inače, na Trgu bana Jelačića među građanima je bila i bivša premijerka Jadranka Kosor. 'Ovo je zaista jedan od najsretnijih dana u životima sviju nas', poručila je. Nešto ranije, u Saboru je rekla kako na oslobađajuću presudu generalima Gotovini i Markaču apsolutno gleda kao na pobjedu Hrvatske.

'Ovo je veličanstven dan za Hrvatsku, dokazalo se sve ono o čemu smo govorili, što smo tvrdili i u što smo bili uvjereni - da je Domovinski rat bio pravedan, obrambeni, osloboditeljski, da smo imali pravo braniti svoju zemlju i da su naši generali Gotovina i Markač bili oni koji su vodili pobjedničku Hrvatsku vojsku u oslobađanju zemlje', poručila je.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene