Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Radimo kao tim''

Poduzetnička priča iz Baranje: ''Postigli smo uspjeh jer smo izgradili kvalitetne zaposlenike''

Nikola Velicki, direktor tvrtke Rabo
Nikola Velicki, direktor tvrtke Rabo Tibor Marochini
Aktualno Galerija Nikola Velicki, direktor tvrtke Rabo Nikola Velicki, direktor tvrtke Rabo Foto: Tibor Marochini Tvrtka Rabo godišnje proizvede oko 6 tisuća tona jabuka Tvrtka Rabo godišnje proizvede oko 6 tisuća tona jabuka Foto: Tibor Marochini +0 Nikola Velicki, direktor tvrtke Rabo Galerija 1/3 >>
U dnevnik uspješnih svoju priču upisala je poljoprivredna proizvodnja iz Baranje. Što se krije iza uspješnog poslovanja tvrtke čije se proizvodi prodaju i na drugim kontinentima otkrio je Nikola Velicki, direktor tvrtke Rabo.

 

Već je i vožnja od Kneževih vinograda prema padinama Banovog brda i pogled na nepregledne redove nasada jabuka dokaz da iza glavnog proizvoda tvrtke Rabo, mora stajati uhodani tim ljudi. Stručnjake i djelatnike, koji su zaslužni za uspješnu poslovnu poziciju ove baranjske tvrtke, na prvo mjesto stavlja i njihov direktor.

„Imamo pet tehnologa, mlađih, ali i iskusnijih, većina je tu od samog početka, poznaju svaku mikrolokaciju. Mladi ljudi rasli su zajedno sa voćnjakom i to nam je omogućilo da dobijemo kvalitetne zaposlenike kojimogu voditi proizvodnju na najsuvremenijem tipu nasada jabuka. Obično je priča poduzetništva priča jedne osobe, kod nas je to priča u množini jer moja ekipa zajedno samnom proživljava gotovo sve aspekte poslovanja i sve ovo stvorili smo zajedno, s puno truda i međusobne suradnje. Zbog toga sam jako sretan i sa puno optimizma gledam u budućnost naše priče“, kaže Velicki.

Tvrtka koja se razvija već desetak godina, danas svoj glavni proizvod, sedam sorti jabuka, izvozi na tržišta Skandinavije, Italije, Afrike, Egipta, Bliskog istoka, a u tijeku su pregovori za nove, još udaljenije destinacije. Godišnje proizvedu oko 6.000 tona jabuka, a tvrtka broji gotovo 100 zaposlenika. U vrijeme sezone, berbe, brojka se penje i do više od 200 djelatnika.

Na početku poslovnog puta, kao i većina poduzetnika, Velicki ističe da je bila izražena želja za dostizanjem sve veće kvalitete u poslovanju, put je bio prepun izazova i poteškoća. Kaže i kako je nekad možda bolje i ne znati koji nas izazovi sve čekaju na vrlo kompleksnom poduzetničkom putu jer je onda pitanje bili se u njega uopće i upustili.

  Nikola Velicki, direktor tvrtke Rabo Tvrtka Rabo godišnje proizvede oko 6 tisuća tona jabuka Foto: Tibor Marochini

U vrijeme kada je njegov posao nastajao, hrvatska poljoprivreda je stagnirala. Među prvim potezima Nikole Velickog i njegovog tima bili su odlazak u inozemstvo, učenje proizvodnje na tada najboljim suvremenim nasadima, povezivanje sa najvećim stručnjacima iz te oblasti, a po povratku određivanje cilja i okupljanje kvalitetnog tima suradnika.

Proizvodni dio priče krenuo je 2008. godine, a nakon toga krenula je izgradnja objekta za preradu i skladištenje voća. Za takvu investiciju tvrtka Rabo morala je potražiti podršku u bankarskom sektoru.

„U suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR) i s jednom komercijalnom bankom napravili smo kvalitetnu financijsku konstrukciju uz pomoć koje smo izgradili objekt za skladištenje, pakiranje i preradu voća. Ostvarili smo maksimalni povrat sredstava od strane EU fondova. To je označilo jednu bitnu prekretnicu jer smo dobili mogućnost zaokruživanja cijele priče, a svojoj proizvodnji u voćnjaku dati visoku dodanu vrijednost. Finalizacijom našeg proizvoda dobili smo i mogućnost kreiranja puno kvalitetnijeg koncepta prodaje i brendiranja kako na domaćem tako i na inozemnim tržištima“, objašnjava Velicki. U HBOR-u su korisnicima koji ulažu u poljoprivredu na raspolaganju i drugi programi kreditiranja ovisno o veličini investicije s kamatnim stopama od 2% do 43% koje je moguće još dodatno sniziti ako društvo zapošljava osobe mlađe od 30 godina ili je inovativno.

Inozemna iskustva pretočili su u modernu poljoprivrednu priču. Suvremeni nasadi u Kneževim vinogradima opremljeni su najsuvremenijim sustavima navodnjavanja, zaštitom od tuče i mraza i bez cjelokupne infrastrukture proizvodnja ne bi mogla postići dobre rezultate, ističe Nikola.

Sreća za proizvodnju jabuka je i teren na kojem se uzgaja. Baranja sa svojom specifičnom mikroklimom i vrstom tla je jedinstvena lokacija za uzgoj jabuke. Zime su hladne, a Baranjci se ponose i velikim brojem sunčanih dana. Osim jabuke, u voćnjacima raste i nektarina, a tvrtka je i veliki proizvođač sadnog materijala, međutim poslovanje s jabukama moguće je tijekom cijele godine i time je najisplativije i u fokusu tvrtke. Uz kvalitetnu proizvodnju i skladištenje, jabuka je kupcima uvijek dostupna u premium kvaliteti.

Nikola Velicki, direktor tvrtke Rabo Nikola Velicki, direktor tvrtke Rabo Foto: Tibor Marochini

Poslovni put u Hrvatskoj

Hrvatska je turistička zemlja i to je velika prilika za većinu naših poljoprivrednih proizvoda. Tako je i kod jabuke, neovisno što je turistička sezona upravo u periodu završetka prodaje prošlogodišnje i berbe nove jabuke. Prilika je to u kojoj domaća jabuka može pokazati svoju kvalitetu, stvoriti prepoznatljivost i brend te otvoriti brojne inozemne prilike našim proizvođačima.

Biti poduzetnik u ruralnim područjima iznimno je hrabar potez, a najveći problemi poduzetnika u Hrvatskoj već su dugo poznati. Uspjeh je svakako moguć, dokazuje to i ova baranjska tvrtka. Bitno je spoznati resurse s kojima je moguće raspolagati, iskoristiti mjere koje mogu unaprijediti poslovanje, pronaći u tome zadovoljstvo i držati se cilja.
 

Pročitajte i ovo Provjereno: Brodosplit - 6 Što se događa u Brodosplitu Država ulupala puste milijune, vlasnik najavio procvat, a radnici ne dobivaju svoje plaće: "A di su novci?" Brodosplit blokirani računi Agonija Brodosplita sve je teža: Pola radnika splitskog škvera bez plaće - "Ovo nije neka mala tvrtka. Ovdje se radi o više stotina obitelji iz Splita i okolice"

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene