Obavijesti Video Pretražite Navigacija
blokirani računi

Agonija Brodosplita sve je teža: Pola radnika splitskog škvera bez plaće - "Ovo nije neka mala tvrtka. Ovdje se radi o više stotina obitelji iz Splita i okolice"

Dan za danom agonija Brodosplita sve je teža. Neki zaposlenici nisu dobili plaću za veljaču, što su neki od njih i potvrdili za Dnevnik Nove TV.

Otprilike pola radnika splitskog škvera još nije dobilo plaću za veljaču. Informacija je to koju je za Dnevnik Nove TV potvrdio škverski sindikat.

"Otprilike pola škvera ne dobiva svoju plaću. Ostao je dug poslodavca prema radnicima za drugi mjesec", rekao je Pavle Matošić iz Nezavisnog sindikata Brodosplit.

Neki zaposlenici i sami ne kriju probleme oko isplate. "Iskreno teško. Ja osobno još uvijek nisam za drugi mjesec dobila. Ne znam koji su to kriteriji. Težak Uskrs bez plaće", rekla je za Dnevnik Nove TV zaposlenica Brodosplita Ena.

Nekima je plaća ipak isplaćena, što je u svoje ime potvrdio i zaposlenik Suad. "Ja sam je dobio krajem mjeseca", rekao je.

Dok radnici čekaju plaće, račun tvrtke Brodosplit d.d. je u blokadi.

"Zadnji razgovori s poslodavcem nisu striktno mogli reći kad će. Očekujemo priljev sredstava od mosta koji smo završili. Prvi novac koji dođe bit će kanaliziran za plaće. Ne znam kad će to biti", rekao je Matošić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna debeljak o svemu šuti Nema plaća za dio radnika splitskog škvera: "Još nisam dobila za drugi mjesec, znam da je dio njih dobio. Težak Uskrs bez plaće..."

Pročitajte i ovo Ante Žužul, kooperant DIV Grupe DIONICA Dugo Selo - Križevci Problemi Debeljakove DIV grupe prelijevaju se na kooperante: "Na rubu smo egzistencije, prodajem strojeve da bih mogao platiti ljude"

A baš o plaći predsjednik uprave Brodosplita Tomislav Debeljak nedavno je ovako govorio: "Plaća za veljaču je danas isplaćena u većini kao i svih ostalih mjeseci. Sljedeće plaće, ako ne dođe financiranje, nećemo moći isplatiti".

Iz Hrvatske banke za obnovu i razvitak danas nije stigao odgovor na pitanje hoće li opet izaći ususret Brodosplitu koji traži njihovu ruku pomoći. No, državno odvjetništvo u Splitu na upit Dnevnika Nove TV o neisplati plaća, koje je kazneno djelo, odgovara:

"...ističem kako će ovo državno odvjetništvo, kao i uvijek do sada, bez odgode postupati u konkretnom slučaju ukoliko budu ispunjene sve zakonske pretpostavke", stoji u priopćenju Županijskog državnog odvjetništva.

Matošić je rekao da je Debeljak uzeo škver prije deset godina. "Ako je što bilo, dobio je značajna sredstva od države s kojima je zakrpio neke rupe i treba postaviti poslovanje kako treba. On je vlasnik koji donosi odluke koje se reflektiraju na sudbine radnika. Nadamo se da će se to pokrenuti u boljem smjeru. Iza kiše dolazi sunce", rekao je Matošić.

O problemu blokade računa i neisplaćenim plaćama splitski škver danas nije odgovorio na upite Dnevnika Nove TV. Za ovu temu ponovno nisu bili zainteresirani ni ministri.

"Vrlo je upitno što će dalje biti i hoće li je dobiti i tad. Uz to, već je danima blokiran račun tvrtke Brodosplit i DIV Grupe Tomislava Debeljaka. Škver ima šezdesetak tvrtki-kćeri, pa je pitanje kako i na koji način se druge plaće isplaćuju", javio je reporter Dnevnika Nove TV Mario Jurič.

"Nije ovo prvi put da Debeljak i Brodosplit ne odgovaraju na upite Dnevnika Nove TV. No, brine jedna druga stvar, a to je sablasna šutnja državnih institucija koje ponajprije moraju štititi prava radnika", istaknuo je Jurič.

"Nisu se isprsili ni splitski političari ni veliki borci za prava građana. Jer, ovdje nije riječ o tek nekoj maloj tvrtki. Tu se radi o više stotina obitelji Splita i okolice. Šutnja onih koji trebaju paziti na svakog svog građanina dovoljno govori o njima samima", zaključio je reporter Dnevnika Nove TV Mario Jurič. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene