Većina poduzetnika sporove bi, umjesto na sudovima, željeli riješavati putem Obrtničke komore (HOK). Naime, dok sudski postupak u Hrvatskoj u prosjeku traje 234 dana, u Centru za mirenje pri HOK-u postupak traje najviše mjesec dana. S poduzetnicima s slaže i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, koji dio posla sudstva namjera prebaciti na HOK.

Galerija


Umjesto da se povlači po sudovima, bilo kakav spor koji se tiče njegova poslovanja poduzetnik Vitomir Lučić nastoji riješiti izvansudskim putem.

Vezani članci Prosvjed poduzetnika u Zagrebu - 4 Prosvjed poduzetnika na Markovu trgu: "Ukinite nam namete. Jasno je da je, dovraga, bilo dosta. Shvatite nas ozbiljno!" Konferencija o investicijama (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Strani investitori i bankari nisu štedjeli Vladu: "Imaju sve alate u rukama i reforma je zapravo stvar njihove volje"

"Svima nam je u interesu da završimo i naplatimo posao, da se posvetimo novim klijentima, a ne da se godinama, ako ne i desetljećima, vraćamo nazad na neke stvari jer od nečega moramo živjeti", rekao je Lučić.

Sudski postupak u Hrvatskoj u prosjeku traje 234 dana. Poduzetnici ističu da je to dovoljno da tvrtka propadne ili da se pokrene novi posao.

"Spor do 300.000 kuna traje po sedam godina. To je apsurd. Nema sigurnosti, ne upušta se u nove projekte, ne otvaraju nova radna mjesta. To je zaista gorući problem hrvatskog gospodarstva", rekao je Dragutin Ranogajec, čelnik Hrvatske obrtničke komore (HOK).

Birokracija/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr)
Dragutin Ranogajec, čelnik Hrvatske obrtničke komore (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Država priznaje da je spora, pa dio posla želi prebaciti na HOK i njihov Sud časti i Centar za mirenje.

"To je jeftinije i bitno brže. Također ostaju dobri odnosi među strankama koje imaju određeni prijepor", rekao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

U Centru za mirenje postupak traje najviše mjesec dana, besplatan je, te ga je moguće pokrenuti putem internet obrasca.

"Sazivamo sastanak jedne i druge strane, uz posredovanje treće osobe koje stranke mogu izabrati. Kod nas se 66 posto svih predmeta koji dođu u medijaciju riješe nagodbom i ljudi su izuzetno zadovoljni", rekla je Suzana Kolesar iz Tajništva Suda časti HOK-a.

U posljednjih desetak godina na ovaj način uspješno je riješeno više od 1.500 sporova.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr