Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Slaže se i ministar pravosuđa

Sudski spor traje dovoljno dugo da tvrtka propadne: "To je apsurd. Nema sigurnosti, ne otvaraju se radna mjesta"

Birokracija/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr)
Birokracija/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Dragutin Ranogajec, čelnik Hrvatske obrtničke komore (Foto: Dnevnik.hr) Dragutin Ranogajec, čelnik Hrvatske obrtničke komore (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Birokracija/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Većina poduzetnika sporove bi, umjesto na sudovima, željeli riješavati putem Obrtničke komore (HOK). Naime, dok sudski postupak u Hrvatskoj u prosjeku traje 234 dana, u Centru za mirenje pri HOK-u postupak traje najviše mjesec dana. S poduzetnicima s slaže i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, koji dio posla sudstva namjera prebaciti na HOK.

Umjesto da se povlači po sudovima, bilo kakav spor koji se tiče njegova poslovanja poduzetnik Vitomir Lučić nastoji riješiti izvansudskim putem.

Pročitajte i ovo Ilustracija Mučan slučaj Sestri preminulog dječaka iz Slavonskog Broda hitno pronašli smještaj, braću ostavili obitelji! Majka tvrdi: "Ne znam gdje je" Martina Šaravanja (Foto: Dnevnik.hr) Odupiranje demografskim trendovima Uvidjeli čega nema na tržištu: Dok drugi odlaze u Irsku i Njemačku, oni su odlučili bolje uvjete stvoriti pod vlastitim krovom

"Svima nam je u interesu da završimo i naplatimo posao, da se posvetimo novim klijentima, a ne da se godinama, ako ne i desetljećima, vraćamo nazad na neke stvari jer od nečega moramo živjeti", rekao je Lučić.

Sudski postupak u Hrvatskoj u prosjeku traje 234 dana. Poduzetnici ističu da je to dovoljno da tvrtka propadne ili da se pokrene novi posao.

"Spor do 300.000 kuna traje po sedam godina. To je apsurd. Nema sigurnosti, ne upušta se u nove projekte, ne otvaraju nova radna mjesta. To je zaista gorući problem hrvatskog gospodarstva", rekao je Dragutin Ranogajec, čelnik Hrvatske obrtničke komore (HOK).

Birokracija/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Dragutin Ranogajec, čelnik Hrvatske obrtničke komore (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Država priznaje da je spora, pa dio posla želi prebaciti na HOK i njihov Sud časti i Centar za mirenje.

"To je jeftinije i bitno brže. Također ostaju dobri odnosi među strankama koje imaju određeni prijepor", rekao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

U Centru za mirenje postupak traje najviše mjesec dana, besplatan je, te ga je moguće pokrenuti putem internet obrasca.

"Sazivamo sastanak jedne i druge strane, uz posredovanje treće osobe koje stranke mogu izabrati. Kod nas se 66 posto svih predmeta koji dođu u medijaciju riješe nagodbom i ljudi su izuzetno zadovoljni", rekla je Suzana Kolesar iz Tajništva Suda časti HOK-a.

U posljednjih desetak godina na ovaj način uspješno je riješeno više od 1.500 sporova.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene