Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najava modernijeg pravosuđa

Sudovi se guše u premalo prostora i previša papira. Može li jedan uređaj riješiti problem?

Uskoro modernije pravosuđe? (Foto: Dnevnik.hr)
Uskoro modernije pravosuđe? (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Uskoro modernije pravosuđe? (Foto: Dnevnik.hr) Uskoro modernije pravosuđe? (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Uskoro modernije pravosuđe? (Foto: Dnevnik.hr) Uskoro modernije pravosuđe? (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Uskoro modernije pravosuđe? (Foto: Dnevnik.hr) Uskoro modernije pravosuđe? (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Uskoro modernije pravosuđe? (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Državna odvjetništva, USKOK, sudovi - svi oni zakrčeni su spisima i muku muče s prostorom. Dok čekaju na rješenje tog problema, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković najavljuje modernije pravosuđe nabavom novih računala, laptopa, skenera i uređaja koji govor pretvaraju u pismo.

I u državnim odvjetništvima i po sudovima sve je zatrpano spisima. Djelatnici čekaju dan kad će sve biti digitalno i kad će imati više prostora.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Pozvao na glasanje Milanović: ''Tko god je dignuo ruku za Turudića, neprijatelj je Hrvatske'' DORH Mnogo toga je na kocki Tko će biti novi šef DORH-a? Vlada će uskoro povući važan potez, a oporba ima svoj plan

"Mi smo vrlo dobro opremljeni elektronikom, imamo više problema s prostorom nego s opremom", kaže Veljko Miškulin, predsjednik Županijskog suda u Rijeci.

I u velikoj zgradi zagrebačkog Županijskog suda spisi su svuda. Nedostaje im, kaže sudac Turudić, trećina prostora.

"Suci civilnog odjela, građanskog, nemaju svoje sobe, oni dolaze na posao jedanput tjedno, samo da bi napisali ili izdiktirali odluku. Oni odluku pišu kod kuće, tu nema nikakve komunikacije između njih i vrlo je teško tražiti neku radnu disciplinu za druge suce kad njih 30 ili 40 nemaju sobu u kojoj mogu raditi“, kaže sudac Ivan Turudić, predsjednik Županijskog suda u Zagrebu.

Dugotrajne rasprave

Problem je i dugo trajanje rasprava, a suce usporava i diktiranje zapisničarima.

"Tu se strašno puno vremena gubi, rasprave enormno dugo traju, kako koja ali neke traju pogotovo na Županijskim sudovima traju s pauzama s malo odmora, znaju trajati od 9 do 16, a da se zapravo vrlo malo posla napravi", rekao je Veljko Miškulin.

Problem bi trebao riješiti uređaj koji govor pretvara u pismo. Ministarstvo pravosuđa osiguralo ih je 800, s 33 milijuna kuna iz fonda Europske unije.

"Mi imamo tisuću sedamsto, osamsto sudaca u sustavu dakle, još je posla pred nama, ali ovo je jedan jako lijepi broj koji ćemo sasvim sigurno pametno i dobro implementirati u sustav“, kaže ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Uređaje će dobiti suci, ali i državni odvjetnici.

"Ako jedna rasprava na Županijskom sudu traje recimo 4 sata prosječno, taj isti posao moći će biti obavljen u 2 sata", prića Miškulin.

Turudić: "Prvo riješiti probleme s prostorom"

Turudić pak ističe da bi prvo trebalo riješiti probleme s prostorom.

"Treba ići prema tome, ali mislim da bi prvo trebalo riješiti ove banalne stvari, u kojima bi svaki sudac trebao imati jedno 20 kubika zraka u kojima će raditi", kaže Turudić.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene