Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavnici uperili prstom u krivca

'Za privremenu zabranu Zdravstvenog odgoja kriv je ministar Jovanović'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odluka Ustavnog suda o privremenoj zabrani provedbe Zdravstvenog odgoja u školama, dobila je podršku i udruge Nastavnici organizirano. Za takvu je odluku kriva nemarnost i političko forsiranje ministra obrazovanja Željka Jovanovića.

Ustavni sud je ispravno odlučio, poručuju iz udruge Nastavnici organizirano - pri donošenju Zdravstvenog odgoja izostao je dijalog, na što su, kažu, upozoravali od samoga početka.

'Javne rasprave, koje 'organizira' Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, uopće nisu javne rasprave, nego prikupljanje individualnih mišljenja, koje je obavljeno tek toliko da se zadovolji forma i daje potpuno lažnu sliku demokratičnosti donošenja odluka u Ministarstvu', komentirao je tajnik Udruge Dalibor Perković.

Nastavnici organizirano: 'Kurikulum ZO sastavljen paušalno, u škole je uveden neprofesionalno'

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prozvao i Jovanovića Jandroković: Vlada se agresivno obračunava s neistomišljenicima! Slika nije dostupna 'Pokazuju da su političko tijelo' Jovanović o Ustavnom sudu: I zakon se morao mijenjati da bi Omejec sjedila tamo

Zdravstveni odgoj, smatraju Nastavnici organizirano, uveden je nestručno i neprofesionalno, te na ovakav način ne može donijeti rezultate kakvi se najavljuju i žele postići.

'Kurikulum je sastavljen potpuno paušalno, bez razmatranja stanja cjelokupnog obrazovnog sustava i toga može li se u trenutnoj situaciji planirano uopće ostvariti. Istovremeno, cijela halabuka nastala oko ove 'afere' dobro je poslužila kao dimna zavjesa kako bi se pravi problemi školstva, koje se ne riješava, pomeli pod tepih', ističu iz udruge.

Napominjući da Zdravstveni odgoj nije privremeno ukinut zbog sadržaja nego 'zbog proceduralne nemuštosti pri donošenju', nastavnici ističu kako je za to od samoga početka kriv ministar.

Osuda udruge: 'Za odluku Ustavnog suda kriv je ministar Željko Jovanović'

Iz udruge Nastavnici organizirano za ovakvu odluku Ustavnog suda najodgovornijim smatraju ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića.

'Ministar forsira politički, a ne stručni pristup i jedini cilj mu je privući pažnju javnosti površnim temama za prikupljanje političkih poena, dok mnoštvo problema zbog kojih hrvatsko školstvo propada i dalje ostaje neriješeno.No, u svojoj nesposobnosti i nesposobnosti ljudi koje je okupio oko sebe očito čak i tu politizaciju provodi amaterski. Da nije tako, ne bi dobio javni šamar u obliku ovakve odluke Ustavnog suda', zaključuje udruga Nastavnici organizirano.

Podsjećamo, Ustavni sud je donio odluku, kojom se privremeno zabranjuje Kurikulum zdravstvenog odgoja i odredio da će se do donošenja novog kurikuluma, usklađenog s ustavnim zahtjevima, predavati sadržaji zdravstvenog odgoja prema programu koji se provodio do početka ove školske godine. Postupak za ocjenu ustavnosti Ustavni sud pokrenuo je na zahtjev udruga Grozd i Reforma, HSP-a 1861 i građana, koji su zatražili ukidanje odluke ministra Željka Jovanovića o uvođenju kurikuluma. (HINA)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene