Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka Ustavnog suda

Privremeno se zabranjuje zdravstveni odgoj u školama!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ustavni sud donio je odluku. Privremeno se zabranjuje zdravstveni odgoj u osnovnim i srednjim školama zbog nepoštivanja procedura prilikom njegovog donošenja.

Ustavni sud je odlučio privremeno ukinuti, odnosno suspendirati, zdravstveni odgoj. Naime, prilikom donošenja, odluka o uvođenju kurikuluma nije objavljena u Narodnim Novinama prije stupanja na snagu.

Pročitajte i ovo Ivan Malenica Odluka Ustavnog suda Ministar Malenica: "Milanović je kršio Ustav. On i njegovi jataci ne žele prihvatiti poraz" Zoran Milanović Ne može biti premijer ANKETA Slažete li se s odlukom Ustavnog suda o Zoranu Milanoviću?

Ustavni sud pokrenuo je postupak za ocjenu ustavnosti i suspendirao Kurikulum zdravstvenog odgoja koji je stupio na snagu u veljači te odredio da će se do donošenja novog kurikuluma, usklađenog s ustavnim zahtjevima, predavati sadržaji zdravstvenog odgoja prema programu koji se provodio do početka ove školske godine. 

>> Muke po spolnom odgoju: Eksplicitna slikovnica izazvala pobunu roditelja

Ustavni je sud ukinuo cijeli Kurikulum jer se 'ustavnopravno sporne točke' odnose na cijeli dokument. Po riječima suca izvjestitelja Mate Arlovića država je nove nastavne sadržaje trebala uskladiti sa slobodom roditelja na odgoj djece.

'U konkretnom slučaju država nije ispunila svoju proceduralnu ustavnu obvezu da nastavne sadržaje zdravstvenog odgoja u državnim odnosno javnim školama na uravnotežen način uskladi s ustavnim pravom i slobodom roditelja na odgoj djece', ustvrdio je Arlović.

Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec zaključila je da najviše pravosudno tijelo snažno podržava zdravstveni odgoj u javnom školstvu. 'No traži da se nastavni sadržaji sustavno pripreme za provedbu u proceduri koja će biti usklađena s ustavnim zahtjevima', kazala je Omejec.

Podsjetila je da je ovo prvi slučaj u kojemu Ustavni sud odlučuje o ustavnim odredbama koje govore o odgovornosti roditelja da samostalno odlučuju o odgoju djece, ali i da djetetu osiguraju pravo na potpun razvoj osobnosti.

Podsjetimo, udruge Grozd i Reforma, Hrvatska stranka prava 1861. predsjednika Dobroslava Parage i dvojica građana zatražili su ukidanje odluka o uvođenju kurikuluma, po kojoj učenici od ove školske godine imaju zdravstveni odgoj, uključujući i njegov 4. modul koji obrađuje teme o spolnoj i rodnoj ravnopravnosti te spolno odgovornom ponašanju.

Predlagatelji su zatražili ocjenu suglasnosti odluke o uvođenju Kurikuluma s Ustavom, Zakonom o odgoju i obrazovanju, Zakonom o sustavu državne uprave te Obiteljskim zakonom. Smatraju da su odlukom povrijeđeni i međunarodni ugovori, poput Opće deklaracije o ljudskim pravima, Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima i Konvencije o pravima djeteta. (I.D. / J.F. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene