Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poznati datumi ročišta

Hrvati u Zambiji izjasnili se da nisu krivi: ''Pravda se samo odgađa, to mora biti deprimirajuće''

Aktualno Galerija Suđenje Hrvatima za trgovinu djecom - 1 Suđenje Hrvatima za trgovinu djecom - 1 Foto: DNEVNIK.hr U Zambiji počelo suđenje Hrvatima za trgovinu djecom - 2 U Zambiji počelo suđenje Hrvatima za trgovinu djecom - 2 Foto: DNEVNIK.hr Hrvati uhićeni u Zambiji - 3 Hrvati uhićeni u Zambiji - 3 Foto: Marko Miscevic/Cropix +0 Hrvati u Zambiji Galerija 1/4 >>
Osmero Hrvata optuženih u Zambiji za pokušaj trgovinu ljudima nakon što su iz DR Konga posvojili četvero djece u ponedjeljak su se na visokom sudu u Ndoli izjasnili da nisu krivi za djela koja im se stavljaju na teret.

Četiri hrvatska para u ponedjeljak su se prvi put pojavila pred Visokim sudom, na koji je premješteno suđenje s nižestupanjskog suda. Svi su se izjasnili da se ne smatraju krivima i da razumiju optužnicu.

Iduća ročišta zakazana su za srijedu, četvrtak i petak sljedeći tjedan. Tada se očekuje početak dokaznog postupka, odnosno saslušavanje svjedoka optužbe. Hrvatskim državljanima sud je dopustio prevođenje postupka na hrvatski jezik.

Krivnju je na današnjem ročištu negirala i imigracijska službenica Zambije, koja je suoptužena s hrvatskim parovima. Sud je u ponedjeljak prihvatio i proširenje optužnice na desetu osobu, državljanina DR Konga s prebivalištem u Zambiji Stevea Muliju, turističkog radnika koji je navodno posredovao kod posvajanja djece.

Sve ovo samo produljuje ionako težak i kompliciran slučaj, smatra zambijska novinarka Liambella Mutumba: ''To je loše jer se njihov boravak u Zambiji ovako samo produljuje, očito im nedostaje dom, obitelj, a pravda se samo odgađa. Otkad su uhićeni u prosincu, a sad je svibanj, ovo je peti, odnosno šesti mjesec, to mora biti deprimirajuće.''

''Hrvatska bi se trebala jasnije angažirati u ovom postupku sastaviti jedan amicus curies podnesak gdje bi se razjasnila pravna situacija i pritom bi ministar vanjskih i europskih poslova trebao posjetiti tu zemlju. Ministri nekih drugih država, Njemačke, Danske ili Švedske bi sigurno otišli, ako smatraju da oni nisu krivi'', kazao je Aleksandar Maršavelski s Katedre za kazneno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Iako se svi optuženi, osim Kongoanca, brane sa slobode, slobode nema kad je riječ o obraćanju medijima, Zambija je tu vrlo striktna, objasnila je Mutumba u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV Amelom Čilić: ''Oni nikako ne smiju govoriti. Ako progovore pred medijima ili ako se obrate medijima, država će to iskoristiti protiv njih. Tako da su zasad suzdržani, ali na sudu će naravno govoriti jer Zambija se po novome obvezala da će biti saslušani do kraja ovog mjeseca. Osim ako se još nešto izvanredno ne dogodi.''

Pročitajte i ovo Hrvati u Zambiji Zakazano ročište Napokon otkriveno kad počinje suđenje: Hrvati u Zambiji uskoro izlaze pred sud

Pročitajte i ovo Hrvati uhićeni u Zambiji - 3 uvjeti za slobodu Navodni mozak operacije u slučaju uhićenih Hrvata moći će na slobodu: Treba samo ispuniti tri uvjeta

Četiri para iz Hrvatske otputovala su krajem prošle godine u Zambiju kako bi preuzela djecu iz DR Konga u dobi od jedne do tri godine kojima su hrvatski sudovi potvrdili odluke o posvojenju, a MUP izdao hrvatske dokumente za djecu, no uhićeni su 7. prosinca u zračnoj luci u Ndoli kad su s djecom namjeravali napustiti Zambiju zbog sumnje u autentičnost dokumenata i trgovinu djecom.

Proveli su u zambijskom zatvoru gotovo sedam tjedana, do 23. siječnja, kad su pušteni da se brane sa slobode. Sudac je na ročištu 6. veljače odlučio prekinuti suđenje te naložio da Hrvati u narednih 48 sati napuste Zambiju, no već sljedeći dan parovi su ponovo vraćeni u pritvor zbog širenja optužnice za ista kaznena djela koja im se stavljaju na teret. Nedugo nakon toga ponovo su pušteni da se brane sa slobode.

Pernar kao svjedok?

Kao svjedok tužiteljstva najavljeno je da će se pred sudom pojaviti bivši saborski zastupnik Ivan Pernar

"Dao sam im važne informacije o slučaju", kazao je Pernar nedavno. "Shvatio sam da hrvatske vlasti pokušavaju zataškati ovaj slučaj i na svaki mogući način izvući optužene iz zatvora."

Pred nekoliko tamošnjih novinara Pernar je rekao da su dokumenti Hrvata za posvajanje krivotvoreni. Optužio je državu za zataškavanje, a posvojitelje za trgovinu djecom.

Pernar već gotovo dva mjeseca živi u Zambiji.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene