Početak školske godine znak je da treba povećati pozornost na cestama. Policija će idućih dana biti prisutnija oko škola.

Galerija Oprez na cestama - 2 Oprez na cestama - 1 Oprez na cestama - 3 +0 Oprez na cestama - 4

Počinje nova nastavna godina za oko 460 tisuća učenika. No u klupe će sjesti nikad manje prvašića, a zbog pada broja učenika, zatvoreno je i nekoliko školskih zgrada.

Početak nastave u školama znak je i opreza u prometu.

Fran kaže da su u školi učili prometna pravila. "Da. U prvom razredu. Moramo gledati lijevo, pa desno kada prelazimo pješački prijelaz i hodati po nogostupu. Nije nas strah", odgovaraju Josipa i Franka.

"Kad piše stop onda se mora stati. Bio je netko iz policije u školi i svakome je dao prsluke koji svijetle u mraku", kaže Una.

Vozači i sami znaju kako to izgleda kad je dječja razigranost u blizini.

Stipe iz Splita je rekao kako treba paziti svaki dan. "Djeca su djeca i njima ne znači prvi dan, oni jednako skaču svaki dan. Trče djeca preko ceste uvijek."

Božidar Dujmić Oni neće u svoje stare školske klupe: Na podu bor, pada žbuka, uništena statika zgrade…

Početak školske godine - 3 Sve je spremno za prvo školsko zvono, ali zabrinjava nastavak negativnog trenda

"Imam sam djecu i znam koliko je to sve opasno. Mala Ema je istrčala iz kuće i skoro ju je auto pregazio", govori Antonija.

Policija savjetuje roditelje da razgovaraju s djecom i upoznaju ih sa prometnim propisima.

Drago Bukovčak iz Službe prometne policije PUZ kaže: "Za djecu su savjeti da se kreću nogostupom, koriste pješačke prijelaze, prolaze cestu na zeleno svjetlo, ukoliko se približava vozilo da svakako pričekaju."

Policija će biti i prisutnija ovih dana."Ove dane provodimo akciju Poštujte naše znakove i u zoni svih osnovnih škola bit će povećana prisutnost policije. Očekujemo da će sve proći u najboljem redu", dodaje.

Podaci MUP-a kažu – smanjen je broj najtežih stradavanja djece. No, unazad deset godina, u kojem razdoblju ih je smrtno stradalo ukupno 66, djeca više ne stradavaju kao pješaci, već kao putnici u vozilima, i to najčešće u vozilima svojih roditelja ili najbližih osoba s kojima bi trebala biti i najsigurnija. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju