Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oprezno u prometu

Počinje škola! Evo na što moraju paziti vozači i roditelji

Aktualno Galerija Oprez na cestama - 2 Oprez na cestama - 2 Foto: DNEVNIK.hr Oprez na cestama - 1 Oprez na cestama - 1 Foto: DNEVNIK.hr Oprez na cestama - 3 Oprez na cestama - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Oprez na cestama - 4 Galerija 1/4 >>
Početak školske godine znak je da treba povećati pozornost na cestama. Policija će idućih dana biti prisutnija oko škola.

Počinje nova nastavna godina za oko 460 tisuća učenika. No u klupe će sjesti nikad manje prvašića, a zbog pada broja učenika, zatvoreno je i nekoliko školskih zgrada.

Početak nastave u školama znak je i opreza u prometu.

Fran kaže da su u školi učili prometna pravila. "Da. U prvom razredu. Moramo gledati lijevo, pa desno kada prelazimo pješački prijelaz i hodati po nogostupu. Nije nas strah", odgovaraju Josipa i Franka.

"Kad piše stop onda se mora stati. Bio je netko iz policije u školi i svakome je dao prsluke koji svijetle u mraku", kaže Una.

Vozači i sami znaju kako to izgleda kad je dječja razigranost u blizini.

Stipe iz Splita je rekao kako treba paziti svaki dan. "Djeca su djeca i njima ne znači prvi dan, oni jednako skaču svaki dan. Trče djeca preko ceste uvijek."

Pročitajte i ovo Božidar Dujmić SISAČKA GIMNAZIJA ČEKA OBNOVU Oni neće u svoje stare školske klupe: Na podu bor, pada žbuka, uništena statika zgrade…

Pročitajte i ovo Početak školske godine - 3 školska groznica Sve je spremno za prvo školsko zvono, ali zabrinjava nastavak negativnog trenda

"Imam sam djecu i znam koliko je to sve opasno. Mala Ema je istrčala iz kuće i skoro ju je auto pregazio", govori Antonija.

Policija savjetuje roditelje da razgovaraju s djecom i upoznaju ih sa prometnim propisima.

Drago Bukovčak iz Službe prometne policije PUZ kaže: "Za djecu su savjeti da se kreću nogostupom, koriste pješačke prijelaze, prolaze cestu na zeleno svjetlo, ukoliko se približava vozilo da svakako pričekaju."

Policija će biti i prisutnija ovih dana."Ove dane provodimo akciju Poštujte naše znakove i u zoni svih osnovnih škola bit će povećana prisutnost policije. Očekujemo da će sve proći u najboljem redu", dodaje.

Podaci MUP-a kažu – smanjen je broj najtežih stradavanja djece. No, unazad deset godina, u kojem razdoblju ih je smrtno stradalo ukupno 66, djeca više ne stradavaju kao pješaci, već kao putnici u vozilima, i to najčešće u vozilima svojih roditelja ili najbližih osoba s kojima bi trebala biti i najsigurnija. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene