Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UDAR NA DŽEP RODITELJA

Ovo su novosti koje stižu u ovoj školskoj godini: Nova pravila za maturante, skuplja prehrana...

Aktualno Galerija Početak školske godine - 3 Početak školske godine - 3 Foto: DNEVNIK.hr Početak školske godine - 1 Početak školske godine - 1 Foto: DNEVNIK.hr Početak školske godine - 2 Početak školske godine - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Početak školske godine - 4 Galerija 1/4 >>
Škole će plaćati struju poput kućanstava, ali ostali troškovi lete u nebo. Nova školska godina nekim školama donosi i nove cijene prehrane, koju neki roditelji ni prije nisu redovito plaćali. U jednoj su zadarskoj školi uveli bjanko zadužnice. Više o novostima koje nam stižu u ovoj školskoj godini donosi reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bolšec Oblak.

Prije početka školske godine – k javnom bilježniku. Ako žele školsku prehranu za dijete, roditelji u jednoj osnovnoj školi u Zadru morat će donijeti bjanko zadužnicu od 5000 kuna, jer račune ne plaćaju redovito.

Jasmina Matešić, ravnateljica Osnovna škola Krune Krstića u Zadru je rekla: "Imamo veliki dug godinama, i jednostavno taj veliki dug nam onemogućava normalno poslovanje. Roditelj može jednokratno platiti polugodišnju uz 10 posto popusta ili unaprijed za 20 popusta za cijelu godinu i tom slučaju ne treba potpisati bjanko zadužnicu."

Školska prehrana sve je skuplja

"Na razini RH će zaista svugdje porasti cijene. Negdje generalno na razini RH prosjek bi bio 1 euro onaj osnovni ručak, i tu ne pričamo o produženom boravku", rekla je Antonija Mirosavljević iz Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola.

Udar je to većinom na kućne budžete.

"Prehrana je uvijek bila nešto što su roditelji plaćali, e sad možemo razgovarati je li prehrana kao i udžbenici što bi roditelji treba plaćati ili nešto što bi država trebala omogućiti jer svi znamo da je osnovno obrazovanje obavezno", kaže Mirosavljević.

Pročitajte i ovo Radovan Fuchs GOST DNEVNIKA NOVE TV Fuchs o promjenama u novoj školskoj godini i bjanko zadužnicama za prehranu: "Nitko u školi neće biti gladan"

Pročitajte i ovo Novac: Ilustracija - 2 predstavljanje u četvrtak Dnevnik Nove TV otkriva detalje Vladinih mjera za ublažavanje rasta cijena energenata

Roditelji se ipak prije škole hvataju za glavu – poskupio je papir, odjeća, obuća...

Za učenike stižu nove obveze

Maturanti će pisati samo jednu razinu testa iz hrvatskog. Više neće moći položiti maturu ako predaju prazan esej – vraća se prag prolaznosti. Svi osmaši pisat će nacionalne ispite iz hrvatskog, matematike, biologije, fizike, kemije, ali i stranog jezika, geografije i povijesti.

Petra je rekla: "Jedva čekam školu."

"Ja sam cijelo vrijeme za sad govorio da je bar danas škola, da je bar danas škola", rekao je Dominik.

Još dva puta spavaju i škola, tako odbrojavaju prvašići, a među njima je i Korina. Sve je spremno, od opreme do modne kombinacije.

Kako se osjećaš? "Uzbuđeno. Zato što idem u školu. Tamo ću pisati, učiti…"

Tko će te pratiti prvi dan u školu? "Mama, tata, seka, baka i deda. Svi skupa."

Unatoč pratnji, neće biti prevelike gužve u ponedjeljak u školama. U nepunih 10 godina Hrvatska je izgubila čak 2600 razreda.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene