Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Počelo suđenje Veinu i Fueru za protudržavni terorizam

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Županijskom sudu u Zadru danas je počelo suđenje Nikoli Veinu (34) i Tiboru Fueru (33), dvojici hrvatskih državljana, optuženima za pripremanje kažnjiva djela protudržavnog terorizma.

Nikola Vein je srpske nacionalnosti iz mjesta Zrmanje kod Obrovca, a Tibor Fuer je madžarske nacionalnosti iz Donjeg Srba.

Pročitajte i ovo Stradao ronilac kod Zadra Kod Zadra U moru pronađen mrtav ronilac, utvrđuje se uzrok smrti Ilustracija Priveden je Šok u Zadru: Pijan galamio i prijetio metalnom šipkom

Vein je 26. studenog prošle godine uhićen u noćnim satima u središtu Zadra s eksplozivnom napravom, a Fuer je oko ponoći u pokušaju bijega uhićen u Obrovcu i od tada su obojica u pritvoru.

Obojica optuženika su nakon čitanja optužnice izjavili da ju
razumiju, ali da se ne osjećaju krivima. Nakon toga je predsjednik Sudskog vijeća Ante Anić počeo saslušavati svjedoke.

Tijekom današnje rasprave saslušani su Željko Bračić i Ante Škarpa, djelatnici zadarske Policijske uprave, koji su 26. studenog uočili i uhitili Nikolu Veina. Nakon njih saslušan je i Josip Katalinić, djelatnik Policijske postaje u Obrovcu, koji je svjedočio o okolnostima uhićenja Tibora Fuera.

Nikola Vein i Tibor Fuer su optuženi da su taj dan pošli iz Srba automobilom u kojem je bila eksplozivna naprava s 254 grama plastičnog eksploziva. Po optužnici eksplozivnu napravu su kanili predati nepoznatoj osobi. Pri svemu tome bili su svjesni, rekao je županijski državni odvjetnik Ivan Galović čitajući optužnicu, da aktiviranjem eksplozivne naprave velike razorne moći mogu ugroziti sigurnost u Zadru, primjerice izazvati nestanak struje, vode i poremećaj kanalizacije.

Bili su svjesni da time ugrožavaju unutarnju sigurnost Republike Hrvatske i da mogu izazvati kaotično stanje za najmanje pola stanovnika Zadra te su svojim postupcima stvorili uvjete za kažnjivo djelo protudržavnog terorizma, kazao je županijski državni odvjetnik.

Eksplozivna naprava s magnetom na sebi i mobitelom za daljinsko aktiviranje otkrivena je i oduzeta od Veina, a drugooptuženi Fuer je Veina dovezao svojim automobilom u Zadar.

Nakon saslušanja trojice svjedoka odvjetnici Nikole Veina predložili su izravno svjedočenje dvaju stručnjaka Centra za kriminalističko vještačenje u Zagrebu. Sud je prihvatio taj prijedlog pa će oni biti oni na sljedeću raspravu 21. ožujka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene