Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve poželjnija strukovna obrazovanja

Počele prijave za upis u srednju školu: Slavonci za mesare nude trogodišnju stipendiju od 30.000 kuna

Upisi u srednje škole (Dnevnik.hr)
Upisi u srednje škole (Dnevnik.hr)
Aktualno Galerija Upisi u srednje škole (Dnevnik.hr) Upisi u srednje škole (Dnevnik.hr) +0 Upisi u srednje škole (Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Počele su prijave za upis u srednju školu. 38 tisuća osmaša ima vremena do 10. srpnja odlučiti u kojem smjeru želi nastaviti svoje obrazovanje. Iako godinama vlada velika potražnja za gimnazijskim programima, učenicima koji se odluče za strukovna zanimanja na raspolaganju su razne stipendije.

Četrnaestogodišnja Laura Vidović danas se prijavila za upis u srednju školu. Savjeti roditelja bili su strukovna škola, no ona je ipak odabrala gimnaziju. ''Imam dosta dobre ocjene tako da mogu upasti u gimnaziju, a nisam još sigurna što želim raditi u budućnosti tako da je ovo bio nekako dobar izbor'', kaže Laura.

Pročitajte i ovo Upisi u srednje škole, ilustracija Upisi u srednje škole Za upis u neke škole bilo je potrebno proći dodatni ispit znanja: "Odmah mi suze idu. Vjerovala sam u nju" Zlatko Stić, ravnatelj Prirodoslovne škole Vladimir Prelog Poplava odlikaša Počeli su upisi u srednje škole: ''Pokušavamo dovesti učenike koji su imali jednu, dvije četvorke''

Tijekom dana u sustav upisi hr prijavilo se više od 37 tisuća budućih srednjoškolaca. Prava je "navala" u medicinskoj školi u Rijeci. ''U prvih par sati prijava, razredi su zapravo popunjeni, u svakom od razrednih odjeljenja je već više od 30 ili više od 40 prijava'', rekao je Nensi Araminčić.

A kako bi pronašli mladu radnu snagu obrtnici iz Slavonije za mesare nude trogodišnju stipendiju od 30 tisuća kuna i osigurano radno mjesto. ''Jedna poticajna mjera da potaknemo mlade da se odluče za zanimanje za kojim je potražnja veća od ponude'', kaže Maro Ravlić.

Za mesarima i pedikerima vapi i obrtnička škola iz Opatije. ''Apel djeci da se uključe, da se ne boje, siguran je posao, mogu otvoriti svoje radionice i ja uvijek kažem oni su sami svoji majstori'', kaže Loredana Grdinić, ravnateljica obrtničke škole u Opatiji.

Strukovna zanimanja promovira i Primorsko-goranska županija projektom ''kamo dalje".

''Pokušavamo na sve načine djeci približiti obrtnička zanimanja da nisu bauk da su hvalevrijedna'', kaže Edita Stilin, pročelnica upravog odjela za odgoj i obrazovanje u Primorsko-goranskoj županiji.

Na poboljšanju strukovnog obrazovanja već se radi. ''Strukovno obrazovanje moramo renovirati, za trogodišnja zanimanja je važno da uvedemo duoalno obrazovanje odnosno učenje temeljeno na radu gdje će učenik istovremeno biti i radnik'', kaže Blaženka Divjak, ministrica obrazovanja.

Prijave u srednje škole traju do 10.- srpnja, a bezbrižno ljeto za Lauru i njezine vršnjake počinje već od 13. srpnja kada će biti poznate konačne liste upisa.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene