Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ugradnja još uvijek obavezna

Sezona grijanja u punom jeku, a problemi još nisu riješeni: Stanovima s razdjelnicima padaju i temperatura, i cijena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sezona grijanja počela je prije mjesec dana, a tisuće građana i dalje imaju neriješen problem razdjelnika. Dvije studije su pokazale kako njihova ugradnja nije isplativa. Osim visokih računa, kažu udruge, pada i vrijednost stanova koji se griju na toplanu, a još uvijek je na snazi zakon koji građane obvezuje na ugradnju.

Radijator bez razdjelnika Janju je spasio, a još se prošle sezone borila s većim računima i hladnim radijatorima.

Pročitajte i ovo Bjelovar - 3 Energetska neovisnost Otkrili toplu vodu: "Ovaj grad trebao bi biti hrvatski Island" Razdjelnici ostaju (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Vlada ne odustaje Nastavlja se saga s razdjelnicima: ''Kada krene grijanje, po cijevima kao da ide vlak''

"Stvarno nije bilo toplo i onda su bili ti šumovi koji su se javljali kada se radijatori pale. Onda je znalo, recimo, ne grijati ako stavite na treću razinu", ispričala je Janja Mikulić.

Gotovo cijela zgrada je potpisala peticiju pa su se vratili na obračun prema kvadraturi, a ne potrošnji.

"Shvatili smo da smo prevareni. Znači, nismo dobili niti jefitno grijanje niti kvalitetno grijanje, što je bilo dovoljno da damo otkaz toj temi", objasnio je predstavnik zgrade Branimir Debeljački.

Stanovi s razdjelnicima su i hladniji i skuplji

No, za tisuće građana razdjelnici su još uvijek aktualna tema. I u subotu se na sastanku s udrugama okupilo 30 predstavnika stanara.

"To je potaklo stanare da se još više zatvaraju radijatore. Dovelo je do generalnog pothlađivanja zgrada. U takvim zgradama se pojavila vlaga i pljesan", rekla je Ljiljana Mrkonjić iz Udruge razdjelnici topline. Za 30 do 40 posto, tvrdi Josip Kukuljan, smanjena je i vrijednost stanova.

Bivši savjetnik za energetiku bivšeg ministra Dobrovića poručuje da se još za njegovog mandata provela studija isplativosti.

"Osporena je ekonomska isplativost čitavog projekta. Ipak, ne možemo govoriti generalno jer je tržište vrlo raznoliko", rekao je Ivo Grabovac, bivši savjetnik ministra za energetiku.

Da ne donose uštedu pokazala je i studija Ekonomskog instituta. U Udruzi 'razdjelnici topline' traže izmjenu zakona prema kojem je obvezna ugradnja razdjeljnika.

"To je miješanje u unutarnje i vlasničke odnose suvlasnika u stambenoj zgradi i mislimo da je to nedopustivo", rekla je Mrkonjić.

U Ministarstvu kažu da je postojeći Zakon o tržištu toplinske energije u doradi, kao i pravilnik o načinu raspodjele i obračunu troškova.

Pozivajući se na europsku direktivu, država je prijeteći kaznama građane natjerala na razdjelnike i obećala da će plaćati koliko potroše. No, sad i kada se to pokazalo u većem dijelu neistinitim, razdjelnici ostaju.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene