Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Razdjelnici se i dalje moraju ugrađivati - no kreće se s novim analizama. Plan radne skupine je u idućih mjesec dana analizirati trenutačno stanje te poboljšati postojeći sustav.


Kako - znat će se nakon provedene analize.

Vezani članci Građani otpilili radijatore u Karlovcu - 2 Toplana tuži Karlovčane koji su otpilili radijatore i gubi sudske sporove, a troškove plaćaju oni koji se griju Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić (Foto: Dnevnik.hr) Hoće li se ponoviti katastrofa poput one s razdjelnicima? Ministar Ćorić ima novu strategiju

Razdjelnici se i dalje moraju ugrađivati - no kreće se s novim analizama. Plan radne skupine je u idućih mjesec dana analizirati trenutno stanje te poboljšati postojeći sustav. Kako - znat će se nakon provedene analize. Među zadovoljnim i nezadovoljnim građanima - radit će se analize ugradnje razdjelnika. No o odustajanju od njih radna skupina ni ne pomišlja.

'Vidjet će se kako se postojeće stanje može popraviti. Nema ukidanja. Nitko to nije spomenuo. Jako sam iznenađena da se ta opcija nije dovela u pitanje', rekla je Slavenka Žuža, iz građanske inicijative protiv skupog Energa.

Ostaju mjerni instrumenti. Znači ili razdjelnik ili kalorimetar. Odnosno onako kako je i sada propisano u Zakonu koji je donesen bez studije isplativosti. Pa će u idućih mjesec dana stručnjaci s Instituta Hrvoje Požar analizirati postojeće stanje.

'Ja ću u svakom slučaju potražiti da se rezultati mojeg nebodera i nekih nebodera u kojim ima odstupanja u računima da jednostavno podatke pošalje u Institut koji će provoditi analizu', kazala je Žuža.

Cilj je bolja edukacija potrošača, unaprijeđen sustav kontrole i očitanja razdjelnika, moguća je i promjena formule za izračun te nova raspodjela i obračun troškova.

'Konkretno je dogovoreno da se napravi presjek, studij i donese građanima rješenje da razdjelnik bude koristan', rekoa je Željko Tomašić, ROZP. Ostali članovi radne skupine o detaljima sastanka nisu htjeli pred kamerama. O kaznama, kažu nam, nisu razgovarali, no udruge traže moratorij na njih.

'Dok se kazne ne prilagode hrvatskim uvjetima, jer kazna od 50. 000 kuna je smrtna kazna za prosječnog potrošača', kaže Tomašić. Velik dio pod prijetnjom kazni - navodno je više od 70 posto građana već ugradilo mjerne instrumente.