Na razini Hrvatske razdjelnici financijski za građane nisu isplativi, zaključeno je u analizi ekonomske isplativosti ugradnje razdjelnika topline u višestambenim zgradama.


U idućih deset godina, oni koji su ugradili razdjelnike ne bi uštedom vratili novac uložen u te uređaje. Za čak 80% građana koji su morali ugraditi razdjelnike financijski oni nisu isplativi. Još prije tjedan dana neisplativost je potvrdio i ministar Slaven Dobrović za Dnevnik Nove TV: ''Ono što je rezultat da ekonomska isplativost postoji samo za manji dio korisnika''.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL) "Opet možemo živjeti kao ljudi": Dok su jedni odbacili razdjelnike i uživaju u toplini, drugi za grijanje plaćaju i 1000 kuna mjesečno Počinje grijanje (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Stanari jedne zagrebačke zgrade izbacili razdjelnike, pogledajte što kažu nakon tri mjeseca grijanja

No, konačne odluke hoće li se ukidati odluka o obveznoj ugradnji razdjelnika još nema. U sljedećih 15 dana trajat će javna rasprava i najavljene su velike izmjene zakona.

''U gradovima s niskom cijenom toplinske energije (Zagreb, Osijek i Sisak), čak ni visoke uštede ne osiguravaju ostvarenje pozitivne neto sadašnje vrijednosti investicija u uvođenje razdjelnika topline'', stoji u ekonomskoj analizi.

Studiju je izradio Ekonomski institut u Zagrebu na uzorku od 22.475 stanova i 680.000 mjernih podataka kroz šest sezona grijanja.

''Tamo gdje su cijene energije niske, poput gradova Zagreba, Osijeka i Siska, nema isplativosti ugradnje. Nešto je bolje u Rijeci koja pokazuje da je uvođenje razdjelnika prihvatljivo'', rekao je Davor Mikulić s Ekonomskog instituta.

Zaključeno je da ugradnja razdjelnika donosi uštede u prosjeku od 25 posto, ali je većina rizika prebačena na krajnjeg korisnika.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju