Na području Nacionalnog parka Plitvičkih jezera u četvrtak je svečano pušten u probni rad mobilni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, a ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić tom je prigodom na svečanosti rekao da je to put prema trajnom rješenju vodoopskrbe i odvodnje kroz aglomeraciju Plitvičkih jezera unutar koje će biti izgrađeno više od 80 kilometara mreže odvodnje i dva pročistača.

Galerija


Kako je priopćeno iz Javne ustanove Plitičkih jezera, postavljeni uređaj zajednički je projekt Ministarstva zaštite okoliša i energetike, te javne ustanove, Hrvatskih voda i koreničkog Vodovoda.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL) Teška prometna nesreća kod Plitvičkih jezera: U sudaru s BMW-om poginuo motociklist Veliki plitvički slap (Screenshot: NP Plitvice) Obilne kiše omogućile rijedak prizor: Veliki plitvički slap u punom sjaju

Ministar Tomislav Ćorić istaknuo je na svečanosti da Nacionalni park i stanovništvo tog područja zaslužuju kvalitetan sustav vodoopskrbe i odvodnje. "Nažalost, u posljednjim desetljećima on nije bio izgrađen, no zajedničkom koordinacijom ministarstva, Nacionalnog parka, Hrvatskih voda i Vodovoda Korenice konačno idemo prema trajnom rješenju problema kroz aglomeraciju Plitvičkih jezera unutar koje će biti izgrađeno više od 80 kilometara mreže odvodnje i dva pročistača", rekao je.

Ravnatelj Nacionalnog parka Plitvičkih jezera Tomislav Kovačević zahvalio je ministru zaštite okoliša i energetike na potpori i ustrajnosti da se projekt realizira te kako je postavljanje tog uređaja za taj park svojevrsni povijesni trenutak.

"Otvaranje ovog postrojenja povijesni je događaj za Nacionalni park i stanovnike ovog područja jer se prvi put rješava pitanje zbrinjavanja otpadnih voda, do konačnog rješenja - završetka projekta aglomeracije za koji se očekuje da će biti realiziran u sljedećih pet godina", istaknuo je Kovačević.

"Postavljanje ovog uređaja privremeno je rješenje i uz potporu Europske unije pripremamo projekt zbrinjavanja ukupnih otpadnih voda s područja općina Plitvičkih Jezera i Rakovice, u vrijednosti 300 milijuna kuna", istaknuo je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i pritom izrazio zadovoljstvo suradnjom s Nacionalnim parkom, koreničkim Vodovodom i Ministarstvom zaštite okoliša i energetike. (Hina)