Počeli su radovi na ispumpavanju vrtače u selu Rastovača na Plitvicama.

Galerija


Kako javlja predsjednik udruge ''Zelene stope“ i suradnik portala DNEVNIK.hr Romeo Ibrišević, radnici su ogradili prostor kojeg trenutno čuvaju zaštitari.

Vezani članci Plitvička jezera (Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL) Do nedjelje na Plitvička jezera možete za samo 50 kuna! Novi panoramski vidikovac na Plitvičkim jezerima (Foto: Dnevnik.hr) Bolji pogled na ljepote Plitvičkih jezera: Veliki slap posjetitelji mogu gledati s panoramskog vidikovca

Informaciju nam je potvrdio i Ognjen Borčić, glasnogovornik Nacionalnog parka Plitvička jezera.

''U tijeku je čišćenje, ispumpavanje i sanacija koji prethode montaži i ugradnji mobilnog pročistača kako bi se napokon riješio problem star 40 godina“, kazao je Borčić.

Kako je DNEVNIK.hr više puta upozoravao, usred bisera hrvatske prirode nalaze se otvorene vrtače-septičke jame.

Jezera i vodopadi u ovom nacionalnom parku zagađuju se otpadnim vodama iz (praktički nepostojeće) kanalizacije, odnosno iz septičkih jama u poroznom terenu oko jezera. U šumi poviše plitvičkih slapova tako se ponekad čak mogu vidjeti i smrdljiva jezerca.

Ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera Tomislav Kovačević nedavno je gostujući u Dnevniku Nove TV  odgovorio i na pitanje o sustavu odvodnje otpadnih i fekalnih voda u okolici Plitvica.  Poručuje kako analize pokazuju da je voda ispravna te da nema govora o istjecanju fekalija u jezera.

"Mi imamo znanstveno-stučni centar koji na tjednoj bazi radi analizu vode. Na mjesečnoj isto radi HZJZ. Analize pokazuju da je voda ispravna, a nema govora o istjecanju fekalija u jezera", rekao je Kovačević.