Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Politika dijaloga"

Plenković: "Nemamo ni mogućnosti ni ambicija utjecati na objave u slovenskim medijima"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer je ponovio kako Vlada ni na koji način nije pokušala utjecati na slovenske medije

Premijer Andrej Plenković u zagrebačkoj zračnoj luci kratko je komentirao navodnu špijunsku aferu koja je potresla Hrvatsku i Sloveniju.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković na TikToku Ležerno izdanje Plenković obraćanje na TikToku završio posebnim pozdravom, znate li što znači? Ivan Penava predao liste za EU parlament utrka za sastavljanje vlade Penava uputio poruku Plenkoviću: "To je izigravanje naših stavova, upozoravam ga..."

"Arbitražni postupak je kompromitiran, jednoglasna odluka je donesena prije četiri godine. Ta je odluka obavezna i za moju vladu. Naša je želja razvijati dobre odnose sa Slovenijom. Mi nemamo ni mogućnosti ni ambicija utjecati na objave u slovenskim medijima. Naša je politika politika dijaloga", rekao je premijer dodajući kako Hrvatska i Slovenija nekih "pravih problema" i nemaju", rekao je Plenković.

Podsjetimo, slovenski mediji objavili su da je SOA 2015. godine prisluškivala bivšeg slovenskog arbitra Jerneja Sekoleca i slovensku dužnosnicu Simonu Drenik, te da je da je prvi čovjek Styrije u Hrvatskoj Ivan Tolj pokušao spriječiti objavljivanje njihovih članaka. Ovu su informaciju demantirali su iz SOA-e i iz Vlade.

Nakon što je slovenski premijer Marjan Šarec prethodno izjavio da ga zabrinjava hrvatsko ponašanje jer je navodno hrvatska obavještajna agencija SOA prisluškivala bivšeg slovenskog arbitra u postupku o granici Jerneja Sekoleca i slovensku dužnosnicu Simonu Drenik kako bi diskreditirala arbitražni proces, u ponedjeljak je slovenski POP-TV ustvrdio da je prvi čovjek Styrije u Hrvatskoj Ivan Tolj pokušao zaustaviti emitiranje reportaže o prisluškivanju, predstavivši se kao posrednik hrvatske vlade.

Skandal nakon objavljivanja tonskih zapisa razgovora slovenskog člana arbitražnog suda Jerneja Sekolca i zastupnice Slovenije pred sudom Simone Drenik u kojem razrađuju strategiju utjecaja na druge članove arbitražnog suda i manipuliranja sudskom dokumentacijom natjerao je Hrvatsku da se 2015. povuče iz arbitražnog sporazuma zbog nepopravljive kompromitacije arbitražnog procesa i kasnije ne prizna odluku arbitražnog suda i odbije je primijeniti. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene