Premijer je ponovio kako Vlada ni na koji način nije pokušala utjecati na slovenske medije

Galerija


Premijer Andrej Plenković u zagrebačkoj zračnoj luci kratko je komentirao navodnu špijunsku aferu koja je potresla Hrvatsku i Sloveniju.

Vezani članci Premijer Andrej Plenković Andrej Plenković oprezniji o restrikcijama, upozorenje stiže iz WHO-a: "Ne ukidajte mjere prerano, to je kao da ne preležite bolest" Sastanak Andreja Plenkovića i Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske održan u NSK Premijer Plenković nakon sastanka sa stručnjacima: "Ozbiljno razmišljamo o relaksiranju mjera, ali čekamo procjene epidemiologa"

"Arbitražni postupak je kompromitiran, jednoglasna odluka je donesena prije četiri godine. Ta je odluka obavezna i za moju vladu. Naša je želja razvijati dobre odnose sa Slovenijom. Mi nemamo ni mogućnosti ni ambicija utjecati na objave u slovenskim medijima. Naša je politika politika dijaloga", rekao je premijer dodajući kako Hrvatska i Slovenija nekih "pravih problema" i nemaju", rekao je Plenković.

Podsjetimo, slovenski mediji objavili su da je SOA 2015. godine prisluškivala bivšeg slovenskog arbitra Jerneja Sekoleca i slovensku dužnosnicu Simonu Drenik, te da je da je prvi čovjek Styrije u Hrvatskoj Ivan Tolj pokušao spriječiti objavljivanje njihovih članaka. Ovu su informaciju demantirali su iz SOA-e i iz Vlade.

Nakon što je slovenski premijer Marjan Šarec prethodno izjavio da ga zabrinjava hrvatsko ponašanje jer je navodno hrvatska obavještajna agencija SOA prisluškivala bivšeg slovenskog arbitra u postupku o granici Jerneja Sekoleca i slovensku dužnosnicu Simonu Drenik kako bi diskreditirala arbitražni proces, u ponedjeljak je slovenski POP-TV ustvrdio da je prvi čovjek Styrije u Hrvatskoj Ivan Tolj pokušao zaustaviti emitiranje reportaže o prisluškivanju, predstavivši se kao posrednik hrvatske vlade.

Skandal nakon objavljivanja tonskih zapisa razgovora slovenskog člana arbitražnog suda Jerneja Sekolca i zastupnice Slovenije pred sudom Simone Drenik u kojem razrađuju strategiju utjecaja na druge članove arbitražnog suda i manipuliranja sudskom dokumentacijom natjerao je Hrvatsku da se 2015. povuče iz arbitražnog sporazuma zbog nepopravljive kompromitacije arbitražnog procesa i kasnije ne prizna odluku arbitražnog suda i odbije je primijeniti.