Nakon sastanka Znanstvenog vijeća u Vladi premijer Andrej Plenković odgovarao je na pitanja novinara pa se, između ostalog, osvrnuo i na posljednje prozivke predsjednika Zorana Milanovića.


"Vlada ima ovlasti tražiti Koordinaciju za sustav domovinske sigurnosti. Prijedlog mjera je išao slijedom zaključka Vlade od prošlog tjedna. Danas ćemo uputiti prijedlog mjera Uredu predsjednika i opcije nekoliko termina za sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost. Sve ćemo odraditi na tom sastanku", rekao je premijer.

Naime, Vlada je u četvrtak primila na znanje Izvješće Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti o predloženim mjerama za sveobuhvatan, sustavan i učinkovit pristup sprječavanju radikalizacije u hrvatskom društvu. A Ured predsjednika Zorana Milanovića poručio je da se prihvaćanjem tog izvješća nastavlja "nezakonito i nepropisno ponašanje Vlade RH i Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti, a koje je započelo donošenjem Zaključka Vlade RH od 22. listopada 2020. godine".

  Zoran Milanović Zoran Milanović: ''Vlada i Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti ne poštuju zakone i propise''

Andrej Plenković Plenković nakon sastanka Znanstvenog savjeta: "Zaključili smo da su mjere koje poduzimamo primjerene. Lockdowna i policijskog sata neće biti"

"Vlada RH nema zakonsko uporište zadužiti Koordinaciju za donošenje bilo kakvih mjera. Središnje tijelo sustava domovinske sigurnosti je Vijeće za nacionalnu sigurnost koje, prema člancima 8. i 9. Zakona o sustavu domovinske sigurnosti, jedino odobrava planove rada Koordinacije", ističu u Uredu predsjednika te dodaju kako je Koordinacija o zaključcima dužna izvijestiti Predsjednika Republike i tvrde da to nije učinila.