Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O zdravstvenom odgoju

Platforma 112: Iza inicijativa stoji politika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Platforma 112 pozdravila je danas brzu odluku Ustavnog suda o zdravstvenom odgoju. Istaknuli su kako je Ustavni sud u pitanje doveo samo proceduru, a ne i sadržaj zdravstvenog odgoja.

Komentirajući javnu objavu sudske odluke o zdravstvenom odgoju iz Platforme 112 kažu kako je tu vidljiva koordinacija HDZ-a, Hrasta i osoba koje su prikupljale potpise za referendum. 'To ne može biti slučajno, iza ovih inicijativa stoji politika', rekli su na današnjoj konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 2 Upozorenje Milanoviću Pravni stručnjaci o potezima Ustavnog suda: "Ako se ovakvo ponašanje nastavi, ne bi me čudilo da ponište odluku o datumu izbora" Miroslav Šeparović Zbog interesa javnosti Ustavni sud objavio dokumente sa sjednice na kojoj se odlučivalo o Milanovićevoj kandidaturi

Što se tiče brzine odluke Platforma 112 bila je puna pohvala za Ustavni sud. Osim što pozdravlja brzu odluku suda i preispitivanje procedure, a ne sadržaja, Platforma 112 je pohvalila i citiranje primjera iz europske prakse u odluci suda u slučaju Folgero-Norveška u kojem je odlučeno u korist manjine, a ne većine.

Platforma 112 poručila je s današnje konferencije za novinare kako bi citiranje europske prakse mogla biti dobra smjernica za ubuduće.

Suci Ustavnog suda smatraju, podsjetimo, da država nije ispunila svoju proceduralnu obvezu da nastavne sadržaje zdravstvenog odgoja u državnim i javnim školama na uravnotežen način uskladi s ustavnim pravom i slobodom roditelja na odgoj njihove djece

>> Što će učenici na kraju učiti iz zdravstvenog odgoja?

Kako je objasnila predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec za Dnevnik Nove TV, Ustavni sud nije ispitivao sadržajnost zdravstvenog odgoja, već proceduru njegovog donošenja. 'On će se predavati, a sve ovo novo što jest uvedeno kurikulumom može biti uvedeno definitivno. Tu Ustavni sud nema što reći i o tome se uopće ne izjašnjava, ali će biti uvedeno onda kada sama odluka bude donesena u demokratskoj proceduri', objasnila je Omejec.

Odluku Ustavnog suda pozdravile su udruge. Nakon presude, koja je potvrdila neustavnost odluke ministra Željka Jovanovića, postavljaju pitanje može li Željko Jovanović, koji se hvalio kako je uvođenje Kurikuluma zdravstvenog odgoja njegov najbolji potez, još uvijek ostati na mjestu ministra. Tužbu ustavnom sudu podnijele su udruge GROZD i Reforma, Hrvatska stranka prava te dvojica građana.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene